Régi kézműves hagyományokat elevenítettek fel a Pongrácz Lajos Alapiskolában

Régi kézműves hagyományokat elevenítettek fel a Pongrácz Lajos Alapiskolában

A régi hagyományos mesterségeket elevenítették fel az ipolysági Pongrácz Lajos Alapiskola alsó tagozatán a Mesterségek napja elnevezésű rendezvényen.  A november 18-ai kézműves foglalkozáson a nemezelés, a kukoricacsuhézás, a bőrműveskedés, valamint a gyertyaöntés rejtelmeibe avatták be a gyerkőcöket a foglalkozásvezető kézműves szakemberek.

Mint Bóna Tímea, az intézmény alsó tagozatos pedagógusa a Felvidék.ma-nak elmondta,  a foglalkozások az oktatásügyi minisztérium nemzetiségi iskolák számára kiírt pályázatának köszönhetően valósulnak meg. A kisebbségi iskolák regionális és multikulturális nevelésének támogatására meghirdetett pályázaton ugyanis 2000 eurót nyert az oktatási intézmény.

Mint a pedagógus kifejtette: a tanulók nagyon szeretnek a régi, letűnt korokról beszélgetni, emellett a kézműveskedés is nagyon közel áll hozzájuk. Ez volt az alapja a Hagyományos kézműves foglalkozások iskolája című sikeres projektnek.

A kézművesek a környékről érkeztek, akik mindannyian tagjai az online térben működő Palóc Kistermelői Piactérnek.  A gyerkőcök örömmel vetették bele magukat a munkába. Már a megelőző időszakban hangolódtak a csütörtöki foglalkozásokra.

A kézműveskedéssel kapcsolatos meséket olvastak, oktatófilmeket tekintettek meg. Emellett a tantárgyakba is becsempészték a régi idők hangulatát, s maguk is kézműveskedtek a délutáni foglalkozásokon. A negyedikesek például hímeztek délutánonként.

Hírdetés

Így a délelőtti foglalkozásokon elsajátított fortélyokat a későbbiekben az iskola által szervezet programokon tudják majd kamatoztatni a tanulók. Várhatóan decemberben folytatódik a néphagyományainkat felelevenítő foglalkozások.

Az iskola többek között gyöngyöt, faanyagot, a nemezeléshez nélkülözhetetlen alapanyagot, bőrt és a munkához szükséges eszközöket szerzett be. Ezeket a későbbiekben megvalósuló foglalkozásokon használják majd fel.

A nap folyamán az elsősök a szakember irányítása mellett nemezeltek, a másodikosok csuhéztak, a harmadikosok bőrdíszműveskedtek, a negyedikesek pedig gyertyát öntöttek.

Mindez a járványügyi szabályok maximális betartása mellett történt.

– hangsúlyozta végezetül Bóna Tímea.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »