Régészeti központ létesülhet Komáromban

A hajdani méntelep főépületébe költözne a komáromi Klapka György Múzeum, és oda telepítenék a római korral foglalkozó régészek képzésnek egy részét – mondta el a múzeum igazgatója az MTI-nek.

Az épületben kapna helyet a római korról szóló új állandó kiállítás, a felvidéki néprajzi anyag és a Komárom történetét bemutató kiállítás – tette hozzá Számadó Emese.

Az emeleten és a padlástérben előadótermeket és tárgyalókat alakítanának ki, az ELTE ide helyezné át a régészek elméleti képzésének egy részét is. A nyári gyakorlati képzés helyszíne évtizedek óta Brigetio feltárása.

Számadó Emese hozzátette, hogy a beruházás tanulmánytervei elkészültek. A római kori ásatások révén eddig harmincezer új tárggyal gyarapodott a múzeum állománya. A költözéssel lehetővé válna számos lelet bemutatása. Az intézmény jelenlegi épületében restaurátorműhelyeket és raktárakat alakítanának ki.

Magyarországon II. József 1785-ös rendelete után alakultak méntelepek, az első világháború végéig kétmillió ló volt a monarchia területén. Komárom polgármestere 1902-ben megtudta, hogy a székesfehérvári méntelep egy részét Bábolnára helyeznék. A miniszternél elérte a döntés megváltoztatását, a város területet vásárolt a tizenkét épületből álló komplexum elhelyezésére.

A méntelep fénykorában ezernél több embernek biztosított megélhetést, mára csak a főépület, a tiszti lakás és a tiszti kaszinó maradt meg. Lótartással 1962-ig foglalkoztak, majd az épület lett a termelőszövetkezet központja. Később az önkormányzat vásárolta meg az üresen álló ingatlant.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »