Rég teljesített ilyen gyengén a kínai gazdaság

Hétéves mélypontra gyengülhetett a kínai gazdaság növekedése a második negyedévben, a Reuters hírügynökség által megkérdezett 61 közgazdász arra számít, hogy április–júniusban 6,6 százalékkal nőtt Kína hazai összterméke (GDP) az előző év azonos időszakához képest. Ennél lassabb ütemű növekedést utoljára a pénzügyi világválság idején, 2009 első negyedévében mértek, akkor 6,2 százalékkal bővült a kínai gazdaság.

A várakozások szerint az előző negyedévhez képest 1,6 százalékkal növekedhetett a gazdaság a június 30-ával zárult három hónap alatt – derült ki a felmérés hétfőn ismertetett adataiból.

Kína gazdasága tavaly 6,9 százalékkal növekedett, ami az utóbbi több mint húsz év leggyengébb adatának számít. Az idei első negyedévben éves összehasonlításban 6,7, az előző negyedévhez képest pedig 1,1 százalékkal nőtt a GDP.

A kínai statisztikai hivatal pénteken teszi közzé a GDP-növekedés második negyedévre vonatkozó első becslését, csakúgy mint az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom júniusi adatait.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »