Rég megszűnt honlap holokausztos cikkét tiltotta le a bíróság

MTI nyomán

Jogerősen elrendelte a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Budapesti V. és XIII. kerületi Ügyészség indítványára egy a deres.tv által jegyzett internetes holokauszttagadó cikk végleges hozzáférhetetlenné tételét – közölte a fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-vel. A honlap egyébként már rég nem működik, de az eljárást mégis lefolytatták.

Ibolya Tibor közleményében azt írta: a cikkben olyan kijelentéseket tettek, amelyekkel nagy nyilvánosság előtt a holokauszt tényét tagadták, kétségbe vonták, jelentéktelen színben tüntették fel.

Emiatt az ügyben nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt folyt nyomozás, azonban az internetes honlap egyesült államokbeli működtetése miatt a “bűncselekmény elkövetőit” nem sikerült azonosítani.

Nehéz ügy a tiltás

A főügyész felidézte: az új büntető törvénykönyv által bevezetett intézkedés – az elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tétele – azonban lehetővé teszi, hogy ilyen esetekben is a jogsértő internetes adattartalmak internetről levételét rendelje el a bíróság, ennek végrehajtására a honlapot üzemeltető tárhelyszolgáltató kötelezhető. Hozzátette: ha a külföldi tárhelyszolgáltató a jogerős bírói végzésnek 30 napon belül nem tesz eleget, akkor a törvény szerint a bíróság újabb végzést bocsáthat ki már azzal a tartalommal, hogy a magyar internetes szolgáltatókat hívja fel a jogsértő tartalomhoz hozzáférés megakadályozására.

Ibolya Tibor leszögezte: a Fővárosi Főügyészség következetes abban, hogy bármilyen bűncselekményt megvalósító internetes cikk, honlap hozzáférhetetlenné tétele iránt az illetékes bíróságoknál megtegye a törvény által számára biztosított ügyészi intézkedéseket, ilyen már több alkalommal történt. Hasonló indítványt tett a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség és a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség is a kurucinfo – ugyancsak az Egyesült Államokban működő – internetes hírportálja “holokamu” megnevezésű aloldala, vagy a holokausztot nyilvánosan tagadó cikkei miatt – emlékeztetett.

Értelmetlen

S bár ez mind szép és jó, valójában az eredeti deres.tv domain név már egyáltalán nem él, vagyis pontosabban nem csak hogy nincs ott semmi holokauszttagadó tartalom, de egyenesen egy angol nyelvű, Twitter-tancsásokat osztó blog indult ott újra. A tulajdonosok tehát vélhetően túladtak már a címen, és most azt teljesen más személyek üzemeltetik.

A bírósági döntés időszerűtlenségére jelenthet példát az is, hogy a deres.tv Facebook-oldala sem frissült 2014. november 9-óta.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »