Református eredmények az Egyetemi Világjátékokon

A Károli Gáspár Református Egyetem két diákja, Pigniczki Fanni és Huzsvár Erik, valamint a Debreceni Református Hittudományi Egyetem teológushallgatója, Hodossy-Takács Sámuel képviselték a magyar református felsőoktatási intézményeket az Egyetemi Világjátékokon. Pigniczki Fanni két aranyérmet nyert, illetve egy negyedik és egy hetedik helyezést ért el ritmikus gimnasztikában, Hodossy-Takács Sámuel pedig egyéni csúccsal végzett a 14. helyen távolugrásban.

Pigniczki_Fanni_egyetemi_vilagjatekok_kre

Pigniczki Fanni

Fotó: kre.hu

Július 28. és augusztus 8. között rendezték meg Kínában, Csengtuban a 2023-as Egyetemi Világjátékokokat, amelyen 18 sportágban 119 ország közel tízezer versenyzője vett részt. Magyarországot 12 sportágban 113 sportoló képviselte, köztük a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) két diákja, Huzsvár Erik és Pigniczki Fanni, valamint a Debreceni Református Hittudományi Egyetem teológushallgatója, Hodossy-Takács Sámuel.

Pigniczki Fanni ritmikus gimnasztikázó, a KRE pszichológia szakos hallgatója vasárnap összetettben szerezte meg az Egyetemi Világjátékokon a magyar egyetemi csapat első aranyérmét, majd hétfőn egy fantasztikus labdagyakorlattal ismét a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Szalag- és buzogánygyakorlataival éppen csak lecsúszott a bronzéremről, így a negyedik helyen zárta a versengést, míg karikában a hetedik helyen végzett. Pigniczki Fanni jelenleg az egyetlen olyan magyar egyetemi sportoló, aki két aranyérmet nyert a csengtui Egyetemi Világjátékokon – olvasható a kre.hu felületén. Huzsvár Erik asztaliteniszező, az egyetem joghallgatója egyéniben indult, de végül nem ért el helyezést.

Teológia és sport

hodossy_takacs_samuel_egyetemi_vilagjatekok_sajat_fotoja

Hodossy-Takács Sámuel

Hodossy-Takács Sámuel egyéni csúccsal 14. helyezést ért el távolugrásban. A teológus sportoló elmondta, kisgyerekkora óta atletizál, korábban magasugró volt, és ez az első éve, hogy csak távolugrással foglalkozik. A mostani Egyetemi Világjátékokat élete legjobb versenyének nevezte: „Professzionális volt a szervezés, kiválóan oldottak meg mindent az elhelyezéstől kezdve a lebonyolításig, minden adott volt a jó eredményekhez” – mesélte. Részt venni az Egyetemi Világjátékokon „teljesen más, mint az átlagos versenyeim. Egyrészt egy multi sporteseményről beszélünk, mint az olimpia, amelyen több sportág versenyzői képviseltetik magukat. Másrészt egészen különleges élmény számomra, hogy nem csak az országomat, hanem az egyetememet, illetve ezáltal az egyházamat is képviselhetem református teológushallgatóként. Ez is közrejátszik abban, hogy életem legjobb versenye volt ez” – nyilatkozta.

Bár más teológusokkal nem találkozott, a német csapat protestáns lelkészével, illetve katolikus papjával váltott néhány szót. A sport és a teológiai tanulmányok tökéletesen összeegyeztethetők, állítja, szerinte mindkettő szolgál olyan tapasztalatokkal, amelyeket a másik területen tud kamatoztatni. „Az elmúlt években például ráébredtem, hogy miként tudok a pályán és az egyetemen is a legjobban teljesíteni: imádságos szívvel és kemény munkával. Ezt sehol sem lehet megspórolni; ha kihagyok egy edzést, annak ugyanolyan következményei lesznek, mintha kihagyok egy előadást, vagy nem írok meg egy beadandót. Így beszélhetünk kettős életpályamodellről, de a határ sokkal vékonyabb, mint gondolnánk: ugyanaz vagyok a teológián, mint a pályán” – vallja.

Az új egyéni csúcsról elmondta, a felkészülés utolsó fázisa kiválóan sikerült, így a formaidőzítés is tökéletesen sikerült. Emellett ismételten hangsúlyozta, hogy a körülmények – a meleg és párás időjárást leszámítva – rendkívül előnyösek voltak.

Hodossy-Takács Sámuel lelkészgyerekként nőtt fel, református óvodába, iskolába és gimnáziumba járt. „Egész életemben ott voltam az egyház közelében, fokozottan hátrányos helyzetű vagyok” – jegyezte meg némi humorral.

A jövőre vonatkozóan elárulta: „Személyemhez természetesen szervesen hozzátartozik az, hogy sportoló és hogy teológus is vagyok. Jelenleg egyik sem megy a másik rovására, de ha választás elé kerülök, egyértelmű döntésem lesz: lelkész szeretnék lenni” – szögezte le.

A Károli Gáspár Református Egyetem célkitűzései közé tartozik, hogy sportos intézménnyé váljon. Az egyetem folyamatos sportolási lehetőséget akar biztosítani a hallgatók számára a kötelező testnevelés mellett számos fizikai aktivitási lehetőség formájában. Ennek a csúcsaként alapították meg a KRE SC-t, ahova nem feltétlenül csak az élsportolókat várják, hiszen egy szabadidősportos szakosztályt is elindítottak.

A KRE Sportirodájának igazgatójával, Sárfalvi Péterrel készült interjúnkat itt olvashatják.