Református bölcsőde épül Zselízen

Református bölcsőde épül Zselízen

A tervek szerint még az idén megnyitja kapuit a helyi református gyülekezet által létesített bölcsőde Zselízen. Az egykori magyar gimnázium épülete ad helyet az új intézménynek. A Mózeskosár elnevezésű bölcsőde mellett a város magyar óvodája is átköltözik az épületbe.

A Komenský utcai ingatlan egy épületkomplexumot alkot a zselízi magyar alapiskolával. Így a bölcsőde kialakításával és az óvoda odaköltöztetésével magyar oktatási központ jön létre Zselíz szívében. Az átalakítás teljes egészében a magyar kormány hathatós támogatásából valósul meg.

– tájékoztatta a Felvidék.ma-t Nt. Révész Tibor zselízi református lelkész.

Mint a lelkipásztor hozzátette, 2016 végén körvonalazódott az intézményalapítási szándékuk.  Első körben új épület felépítésében gondolkodtak, ám 2017 elején a helyi magyar szervezetekkel együttműködve felmerült az egykori magyar gimnázium üresen álló épülete megvásárlásának az ötlete.

A zselízi magyar gimnázium 2010-ig az alapiskolát is befogadó épületkomplexumban működött. Gazdasági takarékossági szempontok miatt ekkor költöztették a megyei fenntartású oktatási intézményt a szlovák gimnázium épületébe. Azóta egy épületben, de külön igazgatás alatt működik a két gimnázium.

A magyar gimnázium épülete közel nyolc éven keresztül üresen állt a város központi részében.  „A magyar állami támogatásból, egyetemes egyházunk segítségével 2017 augusztusában sikerült megvásárolnunk az ingatlant. Ez volt az első lépés az intézményalapítás szempontjából” – jegyezte meg Révész Tibor. Csenger Tibornak, a Nyitra megyei önkormányzat alelnökének hathatós segítségével 131 ezer euróért sikerült megvásárolni az üresen álló ingatlant.

Mint elmondta,

Hírdetés

Az egyházi tulajdonú épületbe költözhet át az önkormányzati fenntartású Cimbora óvoda, ez a program keretei között egyedülálló a Felvidéken – magyarázta a lelkész. A 75 férőhelyes magyar óvoda egy eléggé leépült létesítményben működik. Kiváló nevelési-oktatási tevékenységet folytatnak, ám a környezet nem a legmegfelelőbb. Mindamellett kapacitáshiánnyal is küzdenek. Az átköltöztetés a környezet megszépülése mellett létszámbővítést is lehetővé tesz. Az óvoda szép új környezetben folytathatja munkáját, s ugyanakkor maradhat önkormányzati fenntartásban, de az egyház közreműködésével.

A háromszintes épület átalakítása tavaly november végén kezdődött el. A tervek szerint a földszinten foglal majd helyet a bölcsőde, melynek maximális befogadóképességét 15 gyermekre tervezték. Emellett az óvoda egyes osztályai, foglalkoztató termei is itt kapnak majd helyet. Az emeleti szintet teljes egészében az óvoda foglalja majd el.

A most már egyházi tulajdonban lévő ingatlan legfelső szintje, a beépített tetőtér jövőben gyülekezeti célokat szolgál majd. Az átalakításokat helyi vállalkozók végzik. A termek átalakítása mellett a nyílászárók cseréjére, a fűtésrendszer felújítására, a villanyvezetékek rekonstrukciójára is sor kerül. A külső homlokzat szigetelése szintén szerepel a tervek között. „Jó állapotban vettük át az épületet, ám szükséges az átalakítás, szigorú szabályok vonatkoznak a bölcsőde alapítására, az óvoda működtetésére” – jegyezte meg Révész Tibor.

Tavasszal, illetve nyár elején befejeződnek az átalakítások, így a gyülekezet már idén szeretné megnyitni a bölcsődéjét, melynek regisztrációja folyamatban van. Az óvoda a tanév folyamán bármikor átköltöztethető.

Mint hangsúlyozta: hittel és nagy reménységgel vágtak neki a munkálatoknak. Látják, van értelme a kezdeményezésüknek, céljuk a magyar közösség erősítése.

A zselízi református gyülekezet a Barsi Református Egyházmegye egyik legnagyobb gyülekezete, holott a Garam mentén a reformátusság szórványban él.

Nt. Révész Tibor és felesége, Nt. Révész Csilla 2002-ben került Zselízre. A házaspár a zselíz-sárói társegyházközség mellett a  garammikolai és szódói leányegyházközségek gondozását is ellátja. Idén a zselízi építkezés mellett befejeződik a sárói parókia évek óta tartó felújítása, mely 2017. október 30-tól József Ház néven missziós központként működik. Ezzel párhuzamosan a tavasz folyamán a garammikolai református templom is külső felújításon esik át.  A zselízi körzet közel hatszázötven reformátust foglal magába.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »