Recesszióval és 20 százalék feletti inflációval számol jövőre a Szlovák Nemzeti Bank

Recesszióval és 20 százalék feletti inflációval számol jövőre a Szlovák Nemzeti Bank

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) számításai szerint jövőre a szlovák gazdaság visszaesik. Júniusi előrejelzésében még 1,9 százalékos emelkedést vizionált.

Az NBS úgy gondolja, hogy az infláció jövőre is kétszámjegyű lesz, egyúttal a reálbérek csökkenésével számol.

“Vannak előrejelzések, melyeknél az ember azt kívánja, bár soha ne teljesülnének”

mondta szerdai sajtótájékoztatóján Peter Kažimír, korábbi pénzügyminiszter, az NBS elnöke. Szerinte a mostani, őszi előrejelzés is ebbe a kategóriába tartozik.

Kažimír úgy véli, hogy annak alapján, ami a világban történik, a következő év nagyon nehéz lesz, még igényesebb, mint az idei.

Az NBS előrejelzései szerint a szlovák gazdaság jövőre recesszióba fordulhat, az infláció pedig akár 22 százalékig is kilőhet. A Központi Bank előrejelzéseinél azzal a forgatókönyvvel számolt, hogy a háztartások energiaára megkétszereződik, ami az átlagos inflációt eleve 18 százalékra növelné. Kažimír szerint lennének hónapok, amikor akár 22 százalékos is lenne az infláció.

Hírdetés

Az ország GDP-je az NBS szerint 1 százalékot csökken, majd 2024-ben a szlovák gazdaság 3,5 százalékos tempóval növekszik.

Az NBS kidolgozott egy pozitívabb forgatókönyvet is, amelynél azzal számoltak, hogy a szlovák kormánynak és az Európai Bizottságnak mintegy 50 százalékban sikerül limitálni az energiaárak januári növekedését.

Ebben az esetben a jövő évi infláció 17 százalékban csúcsosodna ki, átlagosan pedig 13,5 százalékos lenne. A szlovák gazdasági növekedés eszerint a forgatókönyv szerint már jövő év második felében fellendülhetne, ezzel a bevételek növekedése is megerősödne.

Ódor Lajos, az NBS alelnöke elmondta, hogy az alap forgatókönyv szerint jövőre a gazdaság 1 százalékpontos csökkenését várják, ami az energetikai ársokkal függ össze. Ha pedig ez így maradna, akkor a szlovák gazdaság nem tudná elkerülni a recessziót. A válság előtti szint elérése Ódor szerint a jövő év végére tolódik.

Az NBS alelnöke úgy véli, hogy a munkaerőpiac relatíve ellenálló lehet majd. A munkanélküliség mérsékelt növekedésével számolnak.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »