Reakcióidő: a Fidesz medgyessyizik, Medgyessy MNB-zik

A volt miniszterelnök elismerte, hogy volt tanácsadói szerződésük az Alstommal, de szerinte csak az MNB-botrányokról akarja elterelni a figyelmet a kormány.

Kormányzati össztűz zúdult Medgyessy Péter volt miniszterelnökre. Kedden a Magyar Idők hozta le, hogy az egykori MSZP-s politikus családi cégének, az AssistConsult Kft.-nek (amely korábban Medgyessy Tanácsadó Kft.-ként működött) két részletben közel hatszázezer eurót – mintegy 186 millió forintot – fizetett ki az Alstom, amelyet korrupciógyanú miatt vizsgálnak Nagy-Britanniában.

A hatszázezer euró kifizetését nem tagadta Medgyessy Péter sem, aki az Indexnek azt mondta: „Való igaz, hogy tanácsadói szerződése volt cégem utódjának az Alstommal”, ám „a díj a cég árbevétele volt, amely után adózott és kilenc ember több éves munkájának ellenértéke”. Szerinte egyébként a Magyar Idők csúsztat, de nincs jelentősége és nem foglalkozik vele. Kijelentette:

„A Magyar Időkben megjelent cikk gyenge próbálkozás az MNB alapítványi botrányokról való figyelemelterelésre”.

Az elterelő hadművelet, újabb gyanús alakokkal

A cikk nyomán egyébként a Fidesz parlamenti képviselői is megsorozták Medgyessyt a keddi ülésen. Az MTI szerint Kósa Lajos frakcióvezető azt firtatta, hogy Medgyessy Péter el tud-e számolni ezzel a pénzzel, hol van a többi pénz, illetve kik azok, akik érintettek az ügyben. Szerinte Demszky Gábor volt főpolgármester, Bajnai Gordon volt miniszterelnök és a BKV felelős vezetőinek körében kell keresni a maradék pénzt. Hozzátette: a Legfőbb Ügyészségnek meg kell hallgatnia ezeket a volt politikusokat is.

Úgy értékelt, a magyar demokrácia 25 éves történetében miniszterelnököt ilyen súlyos vád még nem ért,

és Medgyessy Péternek el kell számolnia azokkal az összegekkel, amit korrupció gyanánt átutaltak neki. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára is felszólalt az ügyben. Kijelentette: a gyanú szerint a francia cég tanácsadói szerződésekkel leplezte a kenőpénzek átadását. Jelezte, az ÁSZ is vizsgálta a beszerzést, és megállapítása szerint jelentős hátrány érte a magyar államot, a fővárost.

Véleménye szerint újabb tekintélyes csontvázhalmaz esik ki a szocialista kormányázás szekrényéből. Az Alstom-ügy minden lehetséges szálát fel kell fedni – hangsúlyozta, jelezve: a kormány sürgetni fogja a vizsgálatot, de arra is szükség van, hogy a Fővárosi Közgyűlés is megvizsgálja az ügy körülményeit.

 

„Barátból” ellenség

Mindezek a Medgyessyt érő kormányzati támadások annak fényében különösen érdekesek, hogy az expolitikus nemrég még magas kitüntetésben részesült. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kínai–magyar barátságért kitüntető díjat adta át tavaly novemberben Medgyessy Péternek, aki – mint Szijjártó Péter mondta – maga is sokat tett és tesz a kínai–magyar kapcsolatok fejlesztéséért.

Medgyessy ráadásul 2015 áprilisában olyan kijelentéseket is tett, hogy egyetért a kormány külpolitikájával – megágyazva ezzel későbbi díjának. A Hír TV Magyarország élőben című műsorában így fogalmazott: „Nem is hiszem, hogy ilyen kísérlet volt az, hogy példaként állít egy politika mondjuk Magyarország elé olyan irányzatokat, amit a világ nem fogad el, vagy ellenez, akkor az egyfajta figyelmeztetés, amire oda kell figyelni. Én azt hiszem, hogy nekünk értékrend szerint a Nyugathoz kell tartozni, és oda is tartozunk, és kereskedni pedig Oroszországtól kezdve Kínán és Indián át Indonéziáig mindenkivel kell”.

Medgyessy Péter ügye azután került a reflektorfénybe, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapítványi pénzköltése botránnyá dagadt az elmúlt hetekben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »