RE-START – az Alsó-Ipoly völgyének kitörési programja

RE-START – az Alsó-Ipoly völgyének kitörési programja

Nagyszabású, határon átívelő, nemzetközi projekt valósul meg az Alsó-Ipoly mentén, hogy kitörési pontot kínáljon a leszakadó régiónak. A RE-START elnevezésű projekt az adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil szervezet vesz részt. Az akcióterv célja, hogy az Alsó-Ipoly völgyére jellemző, elsősorban a periférikus helyzetből adódó gazdasági és társadalmi lemaradás csökkenjen, a munkaerőpiac élénküljön, miközben reflektáljon az elöregedő korszerkezet jelentette kihívásokra. 

2019 júliusában indult és 2023 nyaráig tart a pályázati tevékenységek megvalósítása, amelyet Pest Megye Önkormányzata és a Nyitrai Megye Önkormányzata által alapított – PONTIBUS Európai Területi Társulás koordinál. 

A RE-START az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programon (www.skhu.eu ) belül kerül megvalósításra mintegy 3,9 millió eurós uniós támogatásból. Az önrészekkel együtt a program teljes összege 4,7 millió euró. 

„A program célja a foglalkoztatottság növelése a terület belső potenciáljainak kibontakoztatása által, kiemelt figyelmet fordítva a még aktív korú, de inaktív lakosságra. Emellett hangsúlyos szerepet kap az elöregedő népesség igényeire szabott szolgáltatások kialakítása és az aktív időskor elősegítése” – mondta el Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke. 

Az egyedülálló megközelítés a következő konkrét célkitűzéseken keresztül valósul meg:

Az akcióterv az alábbi hét önálló projektből áll, amelyek egy-egy témakört fednek le:

RE-BOOT – A projekt elősegíti a határ mentén élő, inaktív lakosok munkaerőpiacra való visszatérését, a foglalkoztatás bővítését, a térségben élők egészségmegőrzését. Kapacitáskoordináció segíti a szociális ellátások hatékonyságának növelését és a helyi a munkaerőpiac fejlődését.

Hírdetés

RE-STRUCUTRE – Bővülő férőhelyekkel megújul az Alsó-Ipoly menti térség szociális infrastruktúrája az idősgondozás terén. Új, modern férőhely-kapacitások jönnek létre Szobon, Ipolyszalkán és Helembán a várólisták csökkentése érdekében.

RE-NEWAL – A térségben új, határon átnyúló szolgáltatások épülnek ki: konyhai és mosodai szolgáltatások lesznek elérhetők a térség intézményei számára. A szállítási kapacitások bővítése érdekében gépjárművek kerülnek beszerzésre.

RE-HABILITATION – A szociális infrastruktúra bővítéséhez szükséges szociális gondozói tanfolyam valósul meg a határ mindkét oldalán. A tanfolyamok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a résztvevők versenyképest tudást kapjanak.

RE-CREATION – Az Alsó-Ipoly mentén közösségi terek és rekreációs szolgáltatások jönnek létre. Ipolydamásdon oktatási központ szolgálja majd a térségben fontos képzések megtartását, bővül a bernecebaráti Fecskeház és az Ipolyszalkai Tájház is. A Burda Központban rekreációs szolgáltatások épülnek ki.

RE-BIRTH – A projekt elsősorban az idősebb generációhoz tartozóknak kínál közösségi programokat, amelyek egyben szolgálják a határ menti kapcsolatok fejlődését, a térségi identitás erősítését, a tradíciók ápolását és új ismeretek megszerzését is.

RE-START AP – CCP: a teljes akcióterv koordinációja és kommunikációja

Portálunkat dr. Popovics Gábor, a Pest Megyei Önkormányzati Hivatal Elnöki és Területfejlesztési Irodájának vezetője tájékoztatta. 

A projektben összesen 18 partner vesz részt: Bernecebaráti Község Önkormányzata, Bernecebaráti Turisztikai és Kulturális Egyesület, Blanka Richtáriková – Kurz opatrovania, BURDA NPO, Csemadok Zselíz, Dunakanyar Ipoly Börzsöny Területfejlesztési Nonprofit Kft. (DIB), Ipolydamásd Község Önkormányzata, Ipolymenti Kulturális és Turisztikai Társaság (IKTT), Kemence Község Önkormányzata, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Párkány Város Önkormányzata, Mira Office s.r.o, Helemba Önkormányzata, Ipolyszalka Önkormányzata, Szent László Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Szob Járási Család- és Gyermekjóléti Központ, Natur Products s.r.o., Szob Város Önkormányzata. 

A nagyszabású projekt keretén belül jött létre például szociális otthon Szobon, folyamatosan épül az egyedülálló kenderbetonból készülő tájház Ipolyszalkán, akárcsak az idősek otthona ugyancsak Szalkán. Emellett belső átalakítással Burda Központ jött létre Helembán, Kemencén mosodaépület valósult meg; Párkány esetében egy, az időskori lakosságot kiszolgáló (pl. ételszállítás) elektromos gépjármű beszerzése valósult meg; míg Szob Város Önkormányzata egy szűrőbusz beszerzésével a térségben élők egészségügyi állapotának javítását tűzte ki célul. Ipolyvisken és Ipolydamásdon szaniterkonténereket telepítettünk. Ezek mellett számos „soft” elem is megvalósult, mint például a zselízi mentálhigiénés, aktív időskori foglalkozássorozat, a Generációk Találkozója elnevezésű őszi fesztivál vagy éppen dr. Zacher Gábor előadása. 

További részletek a projekt honlapjáról érhetők el: www.restart-skhu.eu 

Csonka Ákos/Felvidék.Ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »