Razzia: csaknem száz virtuális szerverhez férnek hozzá

Razzia: csaknem száz virtuális szerverhez férnek hozzá

Razziát tartottak a világméretű offshore-botrányban érintett panamai ügyvédi irodánál – a helyi ügyészek szerint pénzmosásra és terrorizmus pénzelésére kerestek bizonyítékokat.

A Mossack Fonseca székháza előtt tüntettek ezrek Panamában. Átfogó vizsgálatot követelnek az offshore ügyleteket lebonyolító ügyvédi irodával szemben. A hatóságok egy nappal korábban lepték el az épületet, hogy az összes fellelhető iratot lefoglalják. A tüntetést az építőipari dolgozók szakszervezete szervezte. Szerintük a panamai iratok okozta botrány rossz színben tünteti fel a közép-amerikai országot. „Azt gondoljuk, a főügyésznek nagyon fontos, hogy részletesen kivizsgálja ezt a korrupciós ügyet, ezt a nemzetközi szégyent, amely miatt Panama megítélése nagyon megromlott” – mondta Luiz Gonzalez tüntető.

Az ügyvédi irodát adóelkerüléssel és csalással is vádolják. „Az ügyészség jelenleg is az adatokat vizsgálja, 18 órája tart a házkutatás, és a begyűjtött információk összetettek. Ennek eredményeképpen sem dátumot, sem órát nem tudunk megadni, amikor a keresés véget ér. Ugyanakkor a legfontosabb az, hogy a minisztérium is nyomozásba kezdett. Fontos nekünk, hogy igazoljuk, volt-e bűncselekmény, és ennek fényében a nyomozás folytatódik” – fogalmazott Kenia Porcell panamai főügyész.

A házkutatás végül 27 órán át tartott. A hatóságok digitalizált iratokat gyűjtöttek be. Az ügyészség szerint a hatóságok már most majdnem 100 virtuális szerverhez férnek hozzá, az adatok feldolgozása folyamatos. „A nyomozás az újságírók riportjai alapján kezdődött, és az általunk összerakott információk fognak elvezetni oda, hogy később döntést hozzunk. Jelenleg még nincsenek olyan perdöntő elemek, amelyekről dönteni kellene. Hangsúlyozom: most még biztosítjuk az adatokat, és nagy mennyiségű adatról beszélünk, amit elemezni kell. Nem rendeltük el még a számlák befagyasztását. Hangsúlyozom, amit eddig tettünk, az az információk begyűjtése és biztosítása volt, hogy minden további döntést meghozhassunk” – nyilatkozta Javier Caraballo panamai ügyész.

A Mossack Fonseca offshore cégek alapítására specializálódott. A kiszivárgott több mint 11 millió dokumentum az elmúlt 40 évre vonatkozik. Arról szólnak, hogy a világ vezető személyiségei, köztük az orosz, a brit, a pakisztáni és a kínai elnök, milyen módon rejtették el illegális vagyonukat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »