Ráth Orsolya: Politikai fogalomtár kezdőknek és haladóknak

Ráth Orsolya: Politikai fogalomtár kezdőknek és haladóknak

A független képviselő tényleg nem függ senkitől – kivéve a baloldaltól. A politikai polihisztor pedig egy olyan személy, akinek a vallási életben való tájékozottságát jól bizonyítja, hogy „bérmálkozott is egy darabig”, aminél viszont csupán csak egy kicsit matekozott kevesebbszer, ezért aztán kiválóan kiismeri magát például a prímszámok világában, továbbá tökéletesen eligazodik az állatok között, különös tekintettel a hüllők osztályára, amelybe természetesen a kígyók is beletartoznak.

A néppártosodásra törekvő politikai csoportosulásokat meg onnan lehet felismerni leginkább, hogy mindenhonnan igyekeznek híveket toborozni, a jobboldalról viszont egyszerűen nem tudnak. Igaz, nagyon kevésszer próbálják vegzálni ezzel kapcsolatban az ottaniakat. Pedig egyáltalán nem az ilyesmit, hanem azt hívják „me too” kampánynak, amikor jellemzően előnytelen külsejű nők egymás és a nagyvilág előtt bizonygatják, hogy minimum egyszer őket is nagyon akarta valaki. Pontosan úgy, mint Juhász Péter a kampánytámogatást, amely mint fogalom, a legvilágosabban úgy definiálható, hogy az a juttatás, aminek az összegét – miután elköltötte –, az Együtt elnöke a híveitől kunyerálja össze.

A környezetvédelemért és ökológiai fenntarthatóságért egyaránt küzdő hazai zöldpárt az általános meghatározás szerint olyan politikai tömörülés, amely nem a tarhálásban hisz, annál inkább az alternatív fűtési rendszerek hatékonyságában. Ezért aztán a radiátort legfeljebb arra a célra rendszeresíti, hogy egy feldühödő alapító tag a párttársát adott esetben hozzálökhesse. Ez nem túl korrekt viselkedés, ellenben minden olyan dolog vagy jelenség okvetlenül politikailag korrektnek számít, amit az ellenzék helyesnek tart. Szerintük az utcai politizálás lényege, hogy egészen addig kell hőbörögni a közterületeken, amíg el nem ered az eső.

A konzervativizmus az az eszmerendszer, amelyet Mellár Tamás vonatkoztatott saját magára, miután „eső után köpönyeg”- alapon a kifejezést egy kis időre kölcsönvette a jobboldaltól, hogy a parlamentbe való bejutásának esélyét megnövelje. Azt pedig talán már ő is kezdi sejteni, hogy pártszövetség az a politikai tömörülés, amelynek fenntartására az ellenzék csak ideig-óráig képes.

A liberálisok bezzeg mindennel szemben elfogadók, kivéve a véleménykülönbséget. Valamiben viszont a köreikben is igen nagy az egyetértés. Szerintük is onnan lehet biztosan tudni, hogy tiltott pártfinanszírozással van dolgunk, hogy egyszeriben az egész ország tele lesz Jobbikos óriásplakátokkal. Mégsem ez a legnépszerűbb téma manapság a magyar politikában. A szabatos értelmezés szerint ugyanis a választási csalás az a kifejezés, amelyet az ellenzékiek a legtöbbször ejtettek ki a szájukon a 2018. április 8. és május 28. közötti időszakban.

Hírdetés

A híresztelésekkel ellentétben tehát a leggyakrabban emlegetett szóösszetétel mégsem az általam összeállított „politikai fogalomtár” volt, arról ugyanis csak május 28-tól fognak majd beszélni.

Szerző:

Ráth Orsolya

 

The post Ráth Orsolya: Politikai fogalomtár kezdőknek és haladóknak appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »