Rátáncolással zaklatják a német nőket

Legkevesebb nyolc esetben történt szexuális zaklatás Berlinben a hét végén a Kultúrák karneválján a főváros rendőrségének kedden megjelent adatai szerint.

Keddig nyolc nő jelentkezett a berlini rendőrségnél azzal, hogy szexuális kényszerítés áldozata lett a négynapos karnevál alatt. Elmondásuk alapján csoportosan támadtak rájuk, az elkövetők „délies kinézetű” fiatalemberek voltak.

A szexuális zaklatásokkal kapcsolatban négy embert vettek őrizetbe, köztük két 14 éves és egy 17 éves fiút. Ők Berlinben születtek, ketten török származásúak, a harmadik libanoni származású. A negyedik egy 40 éves török férfi.

Zaklató tánc

A zaklatások többsége egy viszonylag új típusú bűncselekmény, az úgynevezett rátáncolás elkövetése közben történt. A németül Antanzennek nevezett rátáncolás örömittas táncnak, mulatozásnak álcázott csoportos utcai zsebtolvajlás, elkövetői jellemzően észak-afrikai fiatalok.

Az esetekkel kapcsolatban eddig tizenkét feltételezett elkövető ellen indítottak eljárást, és hét embert előzetes letartóztatásba helyeztek. A Der Tagesspiegel című berlini lap összesítése szerint három tunéziai, két marokkói és egy-egy líbiai és algériai személyről van szó. Ők a rendőrség adatai alapján pénzt és mobiltelefonokat loptak, szexuális zaklatást nem követtek el.

Frank Henkel berlini belügyi szenátor – a tartományi rangú város kormányának (szenátus) tagja – kedden elítélte a támadásokat. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa közleményében kiemelte, hogy a megalázó és a nők megvetését kifejező támadások közepette „szerencsére voltak emberek, akik civil kurázsiról tettek tanúbizonyságot”, a rendőrség pedig „jelen volt, és határozottan fellépett”. Hozzátette, hogy a rendőrség áprilisban külön nyomozócsoportot alakított a rátáncolásos esetek feltárására.

Körbevették, kirabolták

A péntektől vasárnapig tartott Kultúrák karneválján történt támadásokkal kapcsolatban a rendőrség keddi összesítése előtt két esetről jelentek meg információk. Az egyik szombaton történt, a két áldozatot egy nagyobb csoport férfi körülvette és zaklatta, molesztálták őket, és egyiküktől elvették a telefonját. Mire a rendőrök a helyszínre érkeztek, a csoport feloszlott, de három feltételezett elkövetőt sikerült előállítani, az áldozat pedig visszakapta a telefonját.

A másik eset pénteken történt, a 16 éves áldozatot egy csoport férfi körbevette és zaklatta. Megpróbált kiszabadulni támadói gyűrűjéből, de nem sikerült, csak akkor, amikor egy férfi a segítségére sietett, és megfenyegette a támadókat, hogy kihívja a rendőrséget. Az RBB szerint erről az esetről csak hétfőn szerzett tudomást a rendőrség, miután az áldozat a támadásról beszámolt az édesanyjának, aki feljelentést tett.

A békés együttélésről szól

A berlini rendőrség szerint a Kultúrák karneválján nagyjából 650 ezer ember vett részt, és a rendezvény viszonylag békés volt, nagyobb rendbontás nem történt. A Kultúrák karneválját a főként külföldiek és bevándorlók lakta Kreuzberg kerületben rendezik meg 1996 óta minden évben. A pünkösdi parádé a különböző kultúrák és népek békés együttélését, a nyitottság és az elfogadás, a tolerancia eszméit hirdeti Berlinben, ahol nagyjából 180 nemzet, népcsoport képviselői élnek együtt. A négynapos esemény az egyik leghíresebb multikulturális fesztivál a világon, népszerűsége londoni Notting Hill és Rotterdam nyári karneváljáéhoz mérhető.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »