Rászállt a Közbeszerzési Hatóság a frankfurti villamosokra

Rászállt a Közbeszerzési Hatóság a frankfurti villamosokra

Jogorvoslati eljárást kezdeményeznek és büntetőfeljelentést tettek a fővárosi villamosbeszerzés ügyében.

A Közbeszerzési Hatóság közleményében azt írta: a BKV 35 használt, alacsonypadlós villamos beszerzése mellett döntött a korszerűtlenné vált Ganz-csuklós villamosok kiváltása érdekében. Az erről szóló közbeszerzési eljárást megindító felhívás augusztus 24-én jelent meg az Európai Unió hivatalos lapjában.

„A BKV által közzétett közlemények, valamint újságcikkek alapján köztudomású tény, hogy a fővárosi vállalat már a közbeszerzési eljárás megkezdését megelőzően egyeztetett egy meghatározott gazdasági szereplővel – a gyanú alapján éppen a jövőbeni szállítóval – többek között a leendő villamosok műszaki paramétereiről, az utólagos klimatizálhatóság lehetséges módjáról, a beszerzés körülményeiről és szállítási ütemezésről. Ezt támasztják alá a BKV Zrt. honlapján olvasható közlemények, valamint egy közgyűlési előterjesztés is” – írták.

A hatóság szerint a közbeszerzési eljárásban az ajánlatkérő és a leendő nyertes előzetes egyeztetése miatt a verseny tisztasága és a gazdasági szereplők esélyegyenlősége nem biztosított.

A Közbeszerzési Hatóság elnöke ezért

Hírdetés

összeférhetetlenség, a verseny tisztaságára és a gazdasági szereplők esélyegyenlőségére vonatkozó alapelvek súlyos megsértése miatt

jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, és megtette a büntetőjogi feljelentést.

A BKV 35 alacsonypadlós, használt frankfurti villamos megvásárlását tervezi. Ezekről az elmúlt időszakban főként azért folyt élet vita, mert nincs bennük klíma, és egyes vélemények szerint utólag nem is szerelhető be, mert szerkezetük nem bírná el a készülék súlyát.

A társaság ugyanakkor állítja: a klimatizálás megoldható. „Ezt igazolja egyrészt a helyszíni szakértői szemle, másrészt a TW6100 típusú villamos szakembereink által nemrégiben megvalósított utólagos klimatizálásának tapasztalatai is” – írta a közbeszerzés kiírásakor a BKV.

Akkor azt közölték, hogy első körben csak egy prototípus járművet kívánnak beszerezni. A további villamosok megrendelése a prototípus jármű honosítási folyamatának függvénye lesz, mérlegelve a klimatizálás sikerességét, illetve a gazdaságossági szempontokat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »