Rastislav Káčer: Oroszország humanitárius katasztrófát akar előidézni Ukrajnában

Rastislav Káčer: Oroszország humanitárius katasztrófát akar előidézni Ukrajnában

El kell kerülni a humanitárius katasztrófát, amelyet Oroszország a létfontosságú energetikai infrastruktúra elleni brutális támadásaival próbál előidézni Ukrajnában – írta Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter kedden a Twitteren, miután megérkezett Bukarestbe a kétnapos NATO-csúcsra. A miniszteri értekezlet fő témája Ukrajna további megsegítésé lesz, különösen a téli hónapokban.

Káčer a Facebookon azt írta: ki kell tartani Ukrajna megsegítésében, méghozzá ameddig csak szükséges.

– hangsúlyozta. A szlovák diplomácia vezetője a tervek szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel is találkozik a nap folyamán. Káčer elmondta, hogy  Oroszország gátlástalanul és nyíltan humanitárius katasztrófát próbál előidézni a civil infrastruktúra és ukrán városok bombázásával, hogy megtörje a lakosságot. Hozzátette: Oroszországnak kudarcot fog vallani, ahogy „ezt már a történelem sokszor megmutatta”.

Hírdetés

  “Emberi kötelességünk, hogy ne hagyjuk megfagyni szomszédainkat. Nem nézhetjük tétlenül, ahogy elhagyják az otthonaikat a bombák elől menekülve. Az elkövetkező hónapok nagy próbatételt jelentenek mindannyiunk számára. Ukrajna számára egzisztenciális, számunkra erkölcsi tekintetben.”

– hangsúlyozta. Szlovákia egymillió euróval járult hozzá az ukrán katonák téli felszereléséhez, valamint növelte a humanitárius segélyeket, ezen belül is a menekültek ellátását. Ezen felül katonai segítséget is nyújt a kijevi rezsimnek, hiszen ukrán katonákat képez ki, sérült felszereléseket javít, és fegyvereket is szállít.

Körkép.sk, Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »