Rasszista lett, és lemondott Erzsébet királynő udvarhölgye, mert megkérdezte egy négertől, hogy honnan érkezett

Rasszista lett, és lemondott Erzsébet királynő udvarhölgye, mert megkérdezte egy négertől, hogy honnan érkezett

"Rasszista botrányba keveredett", és szerdán lemondott II. Erzsébet királynő legrégebben szolgáló egykori udvarhölgye, aki a néhai brit uralkodó szeptemberi halála óta is a királyi család szolgálatában állt.

Az udvar szerda este jelentette be, hogy a 86 esztendős Lady Susan Hussey több mint hatvan év szolgálat után távozik a Buckingham-palotából. A közlemény szerint Lady Hussey – Vilmos trónörökös keresztanyja – töredelmesen bocsánatot kért viselkedéséért, amely miatt a botrány kipattant.

Az ügy közvetlen előzményeként a volt udvarhölgy – aki 1960-ban lépett II. Erzsébet királynő szolgálatába, és az elmúlt évtizedekben a néhai uralkodó egyik legbizalmasabb és legbefolyásosabb barátjaként tartották számon – részt vett egy fogadáson, amelyet Kamilla, III. Károly király felesége adott kedden a Buckingham-palotában a nők elleni erőszakcselekmények áldozatait segítő jótékonysági szervezetek képviselőinek.

Lady Hussey – akinek férje Marmaduke Hussey, a BBC brit közszolgálati médiatársaság kormányzótanácsának 2006-ban elhunyt elnöke volt – a 300 meghívott jelenlétében lezajlott rendezvényen szóba elegyedett Ngozi Fulanival, a Sistah Space nevű szervezet alapítójával és vezetőjével. A Sistah Space elsődleges célja olyan afrikai és karibi hátterű brit nők támogatása, akiket családon belüli erőszakcselekmények vagy szexuális támadások értek.

A rendezvény után Ngozi Fulani a Twitteren tette közzé a volt udvarhölggyel folytatott párbeszédének részleteit. Ebből kiderült, hogy Lady Hussey "folyamatosan és meglehetősen agresszív hangnemben" faggatta őt származásáról, elsősorban arról, hogy "Afrika mely tájékáról" érkezett Nagy-Britanniába.

Mixed feelings about yesterday’s visit to Buckingham Palace. 10 mins after arriving, a member of staff, Lady SH, approached me, moved my hair to see my name badge. The conversation below took place. The rest of the event is a blur.
Thanks @ManduReid & @SuzanneEJacob for support🙏🏾 pic.twitter.com/OUbQKlabyq

— Sistah Space (@Sistah_Space) November 30, 2022

Ez folytatódott azután is, hogy a karibi szülők gyermekeként született Ngozi Fulani közölte: brit állampolgár, Nagy-Britanniában született és születése óta Nagy-Britanniában él.

"Na de csak tudja, hogy honnan érkezett ide?" – kérdezte Lady Hussey ezután is, és nem tágított akkor sem, amikor Fulani többször megismételte, hogy Nagy-Britanniában született, és brit állampolgár.

"Itt születtem és brit vagyok" – válaszolt ismét Fulani, mire Lady Hussey úgy tette fel újból a kérdést, hogy "De nem, azt mondja meg, hogy ténylegesen honnan jött, és mikor érkezett ide?"

Amikor Fulani elmondta, hogy a szülei vándoroltak be Nagy-Britanniába az 1950-es években, Lady Hussey diadalmasan rávágta:

Na, tudtam, hogy a végén eljutunk idáig, tehát maga karibi!

Részletesebben:

Susan Hussey: Honnan érkezett?
Ngozi Fulani: A Sistah Space-től. [Ez Fulani alapítványának a neve – a szerk.].
Susan Hussey: Nem, úgy értem, hová valósi?
Ngozi Fulani: Hackney-ben van a székhelyünk. [London egyik városrésze – a szerk.]

Hírdetés

Susan Hussey: Nem, én úgy értem, hogy Afrika melyik részéről?
Ngozi Fulani: Nem tudom, arról nincs feljegyzés.
Susan Hussey: Nos, tudnia kellene, hogy honnan származik […] Tehát honnan származik?
Ngozi Fulani: Innen, az Egyesült Királyságból.
Susan Hussey: Nem, úgy értem, hogy milyen állampolgár?
Ngozi Fulani: Itt születtem, brit vagyok.
Susan Hussey: De valójában hová valósi, honnan származik a népe?
Ngozi Fulani: Az én népem? Hölgyem, ezt mégis hogy érti?
Susan Hussey: Ó, látom, hogy nagyon nem akarja elmondani, honnan származik. Mikor jött ide először?
Ngozi Fulani: Hölgyem! Brit állampolgár vagyok, a szüleim az 50-es években jöttek ide, amikor…
Susan Hussey: Na, tudtam, hogy csak kiböki végül, ön karibi!
Ngozi Fulani: Nem, Hölgyem, én afrikai–karibi származású vagyok, és brit állampolgár.

A Buckingham-palota szerdán késő este kiadott hivatalos közleményében hangsúlyozta, hogy az incidenst rendkívül komolyan veszi, és azonnali hatállyal kivizsgálta az ügyet.

A brit királyi család londoni hivatala és rezidenciája közölte: megállapította, hogy "elfogadhatatlan és mélységesen sajnálatos megjegyzések hangzottak el" a párbeszéd során, az "érintett egyén" bocsánatot kért, és azonnali hatállyal távozott az udvar szolgálatából.

A walesi herceg, Vilmos trónörökös szóvivője külön nyilatkozatban szögezte le szerda este, hogy a rasszizmusnak nincs helye a brit társadalomban, és a rendezvényen elhangzott megjegyzések elfogadhatatlanok voltak.

Ngozi Fulani szerdai nyilatkozatában az "intézményes rasszizmus" megnyilvánulásának nevezte a történteket.

Az ügy a legnagyobb ilyen jellegű botrány a brit királyi család környezetében azóta, hogy Harry herceg – Vilmos öccse – és felesége, Meghan hercegnő szintén az udvarban tapasztalt "rasszista megnyilvánulásokról" szólt a velük készült, világszerte hatalmas vihart kavart kétórás interjúban, amelyet Oprah Winfrey-nek adtak tavaly márciusban.

A műsorban Meghan – aki édesanyja részéről afrikai-amerikai hátterű – elmondta: még várandós volt elsőszülött kisfiával, Archie-val, amikor Harrynek "valaki" a királyi családból felvetette, hogy a születendő gyermek bőrszíne "vajon mennyire lesz sötét".

Harry az interjúban kifejtette: a rasszista megnyilvánulásoknak komoly szerepük volt abban, hogy ő és felesége 2020-ban felhagyott a királyi család szolgálatában végzett tevékenységével, és Amerikába költözött.

(MTI – Index nyomán)

Korábban írtuk: Kamilla hercegné volt a huncut rasszista: azt kérdezte Harrytől, vicces lenne-e, ha a gyereke vörös afrohajjal születne


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »