Ránk is vár a 101-es szoba?

Ránk is vár a 101-es szoba?

A Capitoliumnál történtek után nem csak a szokásos médiahadjáratot kapta nyakába Donald Trump, az Egyesült Államok immár csak volt elnöke. Előbb a közösségi oldalak törölték profiljait, majd a Big Tech után a multinacionális nagyvállalatok is aprítani kezdték az elnököt. Úgy tűnik, nemcsak politikai örökségét, tulajdonképpen az egész életét kívánják tönkretenni. A járulékos veszteségek nem is számítanak.

Függetlenül attól, támogatja-e valaki az eseményekért a búcsúzó amerikai elnököt felelőssé tevő narratívát vagy sem, egy gondolkodó ember nem tarthatja indokoltnak és elfogadhatónak azt, ami most Trumppal történik. Még csak szeretnünk sem kell ezt a sok szempontból tulajdonképpen középszerű, néhány területen kiemelkedőt alkotó, máshol kudarcot valló politikust. Mindig is furcsállottam a Trumpot övező hazai rajongást, amely sokkal inkább volt egy felemelt középső ujj a világ dolgait igazítók irányába, semmint őszinte rajongás. Mindez nem jelenti azt, ne lenne felháborító, ahogyan a szemünk előtt bánnak el vele.

A közösségi oldalak előbb óvatoskodó, majd egész pályás letámadása ugyanis nem Trumpról szól. Sokkal inkább arról a hatalomról, amelyet ezek a magukat közösséginek mondó, valójában pontosan körülhatárolható érdekek mentén működő szilícium-völgyi nagyvállalatok birtokolnak, meg arról, hogy ezt a hatalmat immár a nagy nyilvánosság előtt is felvállalják.

Nincs eléréskorlátozás, hátrébbsorolás a keresési találatokban! Teljes és végleges törlés van!

Ezt a hatalmat nevezhetjük establishmentnek, mélyállamnak, globalista elitnek vagy Big Tech-nek, teljesen mindegy. Az érdek a lényeg! Ha szembe mész a világ működésének általuk elfogadott módjával, kicsinálnak. Teljesen mindegy, hogy az elnök messze nem az a szabadságharcos figura, ahogyan sokan elképzelik, a tömegek így látták, s ez elég volt.

Trump törlése tehát nem Trumpról szól. Nekünk itt, Európában semmiképp! Viszont jó, ha egy életre megjegyezzük, innentől nincs garancia arra, hogy a közösségi oldalak korábban színfalak mögött zajló, kétségtelenül alattomos, manipulatív, de úgy-ahogy kezelhető részrehajlása nem megy át tőrőlmetszett bolsevik cenzúrába.

Mi garantálja, hogy egy abortuszra, melegházasságra, bevándorlásra vagy halálbüntetésre vonatkozó, a fősodorba nem illeszkedő kijelentés nem eredményez felfüggesztést, törlést, kitiltást, vagy virtuális 101-es szobát?

Trumpnak tulajdonképpen már mindegy, túl van egy elvesztett választáson. Valahol azonban mindig választanak. Mindegy, hogy egy közép-európai országról, vagy a Republikánus Párt új irányvonaláról van szó.

Egészen megdöbbentő azon nagyvállalatok listája, akik nekimentek a távozó elnöknek. A JPMorgan Chase, a Marriott és a Deutsche Bank után lassan a sarki közértes is inkább megszakít minden kontaktust, nehogy összefüggésbe hozzák őt a demokrácia rettegett ellenségével. Ez az egyébként példátlan bosszúhadjárat azonban nem csak magát az elnököt érinti, néhány vállalatnál már arról beszélnek, hogy nem csak Trumppal kell megszakítani minden üzleti kapcsolatot, hanem azon képviselőkkel, illetve szenátorokkal is, akik támogatták az elnök ellenvetéseit a január hatodikai, elektori voksokat hitelesítő szavazáson. A Twitter és a Facebook mellett elsők között egy nálunk alig-alig ismert, pénzügyekkel és szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalat, a Stripe jelezte, ezentúl nem hajlandóak foglalkozni a Trump-kampány weboldalára érkező adományokkal. Magyarul: eldöntötték, ők ezentúl nem dolgozzák fel, nem továbbítják a Trump politikai törekvéseit támogató pénzeket.

Hírdetés

Ehhez képest egészen súlytalan az amerikai golfszövetség kicsinyes döntése, akik nem kérnek a leköszönő elnök tulajdonában álló golfklub vendégszeretetéből, új helyszínt keresnek a 2022-es bajnokságnak.

Hasonlóan tragikomikus a Shopify internetes áruház lépése: innentől kezdve nem árulnak Trumpos ajándéktárgyakat. Nincs több MAGA-sapi, Trump-póló és matrica sem. Az illetékesek arra hivatkoztak, a vállalat irányelvei nem teszik lehetővé, hogy olyan „szervezetet, platformot vagy embereket támogassanak”, akik erőszakkal fenyegetnek, vagy arra buzdítanak.

A New York Times írta meg, egyelőre meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy a Deutsche Bank, amely jelenleg Trump vállalatainak egyik legnagyobb hitelezője (nagyjából 340 millió dollárnál járnak most), többé nem hajlandó üzletelni a leköszönő elnökkel. Itt álljunk meg egy kicsit! A Deutsche illetékesei tehát úgy vélik, sokkal jobban jönnek ki a dologból, ha hallgatva a Zeitgeist szavára, inkább nem bizniszelnek olyannal, akit az uralkodó politikai közeg ki-, illetve elutasít. Ez sem fog Trumpnál megállni! Szaddámmal, Kadhafival és Idi Aminnal lehetett üzletelni, Trumppal nem lehet…

Ennek fényében a közösségi oldalak kultúrhegemóniájának megtörése, amely gyakorlatilag az egyetlen járható útnak tűnik, nemcsak Trump, de az egész jobboldal előtt könnyen lehetetlen küldetéssé válhat.

Hiába beszélt Trump arról, hogy saját közösségi oldal kiépítésébe fog, amennyiben gazdasági ezer vágásnak vetik alá üzleti birodalmát, az esélytelenek nyugalmával vághat neki nyugdíjas éveinek.

Ha mindez nem lenne elég felháborító, kiderült, vannak cégek, amelyek nem csak Trumpot, de az őt támogató republikánusokat is büntetni fogják. A Marriott hotellánc mellett a Dow vegyszeróriás, az American Express, a MasterCard, de még egy képeslapokat gyártó(!) vállalat (ez utóbbi már visszakérte két republikánus szenátor kampányához nyújtott adományát) is belengette, elzárják a szponzorpénzeket azok elől a republikánusok elől, akik a választási eredmények jóváhagyása ellen szavaztak.

Az ország vezető pénzintézményei ennél valamivel korrektebbek voltak. A hatodikai események után a JPMorgan Chase, a Citigroup, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley ideiglenesen leállította a politikai adományok folyósítását. Mind a demokratáknak, mind a republikánusoknak. A Bank of America pedig azt ígérte, a következő választási ciklusra „átértékeli” a szponzorpénzek folyósítását a Capitoliumnál történtek miatt.

Ennek fényében érdemes elgondolkodni azon, lehet-e a Trump-féle vonalnak jövője a Republikánus Párton belül.

Simán elképzelhető, hogy megfojtják, vagy legalábbis megfenyegetik a szponzorpénzek elmaradásával a pártot, ezzel pedig nemhogy Trump visszatérését minimalizálják (erre már egyébként sincs túl sok esély), még az elnök által képviselt, a korábbi neokon, Bush-féle republikánus vonallal szemben fellépőket is ellehetetlenítik. Ez pedig nem jó! Sem Amerikának, sem a világnak!

Az írás a Magyar7 hetilap 2021/03-as számában jelent meg, Joe Biden beiktatása előtt. A cikk ezen verziója aktualizált.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »