Randidrogok: hiába akar, egy rongybaba nem tud menekülni

A Balaton Sound egyik fellépője, a kanadai DVBBS duó öltözőjében a koncertjük után eszméletlen lányokat, majd később egy használt óvszert találtak múlt vasárnap. A hírek szerint a lányok ismeretlen eredetű italt fogyasztottak, mielőtt rosszul lettek: elvesztették eszméletüket és a fesztiválon dolgozó takarítók találták meg őket. A fesztivál szervezői Facebook-oldalukon arról számoltak be, hogy „az események helyszínét a rendőrség átvizsgálta, több jelenlévőt tanúként hallgatott meg. A rendőrség mai megkeresése szerint a történtek kapcsán szexuális erőszak gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folyik nyomozás.” Hogy pontosan mi történt, még nem tudható, de randidrogot feltételeznek az esetnél.

“Azért azt ne felejtsük el, hogy a leggyakrabban használt randierőszakdrog még mindig az alkohol, a legnagyobb veszély pedig a naivitás – mondta Zacher Gábor toxikológus, a Honvéd kórház osztályvezetője a Mediaworks regionális lapjainak az esettel kapcsolatban. – A tapasztalatlan alkoholfogyasztó fiatalok nagyon könnyen rosszul mérik fel a határt, és onnantól már bármi megtörténhet. Nem kell ahhoz semmit az italba csempészni, elég, ha valaki két pohárral többet iszik, mint amit bír, és teljesen kiszolgáltatott lesz. Nem egyszer kérték ilyen esetben a szülők, hogy mutassuk ki, mit találunk a hozzánk került eszméletlen fiatal szervezetében, és alig akarják elhinni, hogy a brutális alkoholszinten kívül semmit. A klasszikusan randidrogként emlegetett GHB, amit az italba csempésznek a bulikban, továbbra sem terjed tömegesen, sőt az elmúlt időszakban kevesebbet találkoztunk vele, mint pár évvel ezelőtt, amikor sláger volt.”

Zacher Gábor azt is mondta: a GHB-t nem csak szexuális indítékkal szokták az italba keverni. Ha valakit ki akarnak rabolni, arra is jó szolgálatot tesz. Legtöbben inkább pénztárca és okostelefon nélkül szoktak ébredni, de bizonyára vannak olyanok is, akiket szexuálisan bántalmaznak. Ezeknek a visszaéléseknek azonban csak a töredékére derül fény.

„Ezekkel a pszichoaktív anyagokkal nemcsak elkábítani lehet valakit, hanem egy passzív euforikus állapotot is elő lehet idézni – mondta Zacher Gábor. – Ilyen állapotban a bedrogozott személy még magánál van ugyan, de könnyen irányítható, akár egy robot. Képes mozogni, és ez egy külső szemlélő számára tűnhet úgy, hogy nem kényszerítik semmire, csak jól érzi magát. Ilyenkor azonban már védekezésre képtelen és nincs tudatában annak, mi történik, bármit meg lehet tenni vele.”

A pszichológus szerint az ilyen erőszak is képes traumát okozni. Ha úgy történik meg, hogy az áldozat nincs tudatánál, akkor is vannak emléktöredékei. Amikor magához tér, ha nem is tisztán, de emlékszik rá, hogy valami történt vele, és érzi a testén, hogy „használták”. Az ilyen támadásokat mindenképpen nehéz feldolgozni, de az ilyen áldozatok esetében sokkal gyakoribb és nagyobb a bűntudat. Saját magukat okolják a történtekért, sokan emlékeznek arra, hogy nem tudták azt tenni, amit akartak, hiába próbáltak menekülni, nem voltak képesek rá.

Zacher Gábor azt mondta: ittas állapotban lehetetlen védekezni az ellen, hogy valakinek az italába keverjenek valamit. Ha valaki elveszíti a józan ítélőképességét, már nem tud vigyázni a poharára, nem tud erre figyelni, vagy nem tud ellenállni. Egy megoldás van: idegenektől nem szabad elfogadni italt, nem hagyni ellenőrizetlenül a poharat, és csak addig a pontig inni, ami után még vigyázni képes magára a fiatal.

„Bizonytalan eredetű italból nem szabad inni és a harmadik pohár már nem kell, a többségnél az már egy olyan határ, ami után bármi megtörténhet – mondta Zacher Gábor. – Ha ez meg is történik, jobb azonnal orvoshoz fordulni, amint valakinek olyan gyanúja vagy érzése támad, hogy akarata ellenére vagy akaratán kívül tettek vele valamit. Ez azért fontos, mert ezek a szerek gyorsan ürülnek a szervezetből. 12–14 óra után már lehetetlen kimutatni. Ha valaki szégyenében hazamegy, és csak másnap jut eszébe, hogy tenne valamit, a toxikológiai vizsgálatok már biztosan nem fognak neki segíteni. De sajnos amúgy sem lesz könnyű dolga, hogy bizonyítsa a bűncselekményt. Nagy valószínűséggel ugyanis a tettlegességnek sem lesznek rajta testi nyomai. A tudatmódosító anyagok miatt ugyanis nincs szükség erőszakra, bárkiből rongybabát csinálnak ezek az anyagok. Aki pedig ennek hatására hagyja magát, úgy tűnhet, mintha a beleegyezésével történt volna minden.”

Zacher Gábor szerint egy fesztivál mégis sokkal biztonságosabb, mint egy szórakozóhely. Egészségügyiek, biztonságiak vannak jelen, és azonnal segítenek, ha kell. Persze ezeken a helyeken is fogyasztanak alkoholt a fiatalok, és előfordul, hogy valaki kábítószert használ, de jellemzően nem azért mennek fesztiválra, hogy minél gyorsabban teljesen lerészegedjenek, míg a hétvégi bulikban ez inkább jellemző.

GHB: izomnövelő, pörget, kábít és festéket old
GHB, a gamma-hidroxibutirát: érzéstelenítőként, nyugtatóként, alvászavar ellen használt vegyület, színtelen, szagtalan, kissé sós ízű folyadék. Ma már sehol nem árusítható legálisan, de az interneten keresztül könnyű hozzájutni. A központi idegrendszerre hat, az oldottságtól egészen a tudatvesztésig befolyásolja az áldozat viselkedését, attól függően mennyit használnak belőle.

„Egészen kismértékben szteroidokkal együtt alkalmazzák a testépítők, mert ilyen formában segíti az izomnövekedést, kicsit nagyobb dózisban élénkít, pörget, még nagyobb adagban azonban már kábít, magatehetetlenné tesz vagy altat – mondta Zacher Gábor. – A gond csak az, hogy aki megrendeli a netről vagy egy neppertől, fogalma sincs, milyen tisztaságú szert kap, így aztán lutri, milyen hatást érnek el vele, alkohollal keverve simán túl lehet adagolni és bele lehet halni. Egyébként ez a hatóanyag nagyon sokoldalú, kicsit más formában és töményebb állapotában festékoldó, és olyan erős, hogy egy graffitit simán le lehet vele mosni a falról.”

Szerző: Vasárnap Reggel


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »