Raluca Prună fejét követeli a PSD

A Szociáldemokrata Párt (PSD) egyszerű indítványt nyújt be Raluca Prună igazságügy-miniszter ellen, az igazságügyi alkalmazottak pedig a miniszter alkalmatlanságát hangoztatják, miután a tárcavezető váratlanul beismerte: hazudott, amikor hónapokkal ezelőtt arról biztosította a strasbourgi emberjogi bíróságot (EJEB), hogy Románia elkülönített egymilliárd eurót hét új börtön felépítésére.

raluca-pruna-a_bRaluca Prună

Liviu Dragnea, a PSD elnöke hétfőn jelentette be, hogy A hazugság is öl címmel egyszerű indítványt terjesztenek be a miniszter ellen a képviselőházban. A párt hétfőn készül benyújtani a szöveget.
„Rendkívül súlyos dolognak tartom, hogy a román kormány egyik tagja nyilvánosan kijelenti: hazudott az EJEB bíráinak. Mint gondolnak azok az emberek rólunk? Milyen színben tűnik fel Románia?” – tette fel a kérdést Dragnea még vasárnap este. 

A politikus arra figyelmeztette a szakértői kormány tagjait: még ha úgy is érzik, védettek, és a törvények fölött állnak, előbb-utóbb mindenkinek számot kell adnia az okozott károk miatt. Az egyszerű indítványt a bizalmatlansági indítvánnyal ellentétben nem a kormány egésze, hanem egy miniszter ellen szokták benyújtani, esetleges megszavazása pedig nem vonja automatikusan maga után az érintett tárcavezető leváltását. 

Eközben hétfőn az Országos Börtönfelügyelet (ANP) Omnia nevű szakszervezete kemény hangú nyilatkozatban bírálta a minisztert. A szakszervezet emlékeztet: a bírák és az ügyészek, a bírósági írnokok és a börtönök alkalmazottai is elégedetlenek, mivel – álláspontjuk szerint – Prună nem csupán akkor hazudott, amikor az EJEB bíráit megtévesztette, hanem akkor is, amikor azt állította, rendelkezik az igazságügyi tárca vezetéséhez szükséges szakmai tudással. Ehhez képest – a közlemény szerzői szerint – képtelen volt megoldani az igazságügyi rendszer gondjait. A szakszervezet ezért a miniszter lemondását követeli.

Prună a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) múlt heti ülésén tette a váratlan beismerést, a tárcavezető a Mediafax hétvégi tájékoztatása szerint közölte, ez csak „jó szándék” volt a bukaresti kormány részéről, amelynek viszont nincs elegendő forrása büntetés-végrehajtási intézetek létrehozására. Romániát tetemes bírság fenyegeti a fegyházak túlzsúfoltsága miatt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »