Rákot és korai halált is okozhat a gyerekkori trauma

Egy új kutatás szerint igen komoly következményei lehetnek felnőtt korban a gyerekkori traumának. Az eredményeket a WHO is áttörésnek nevezte.

Egy friss orvosi kutatás szerint nagy az esélye annak, hogy valaki szívbeteg vagy rákos lesz, illetve halhat meg fiatalon, ha gyerekkorában trauma érte.

Carol Redding, a tanulmány egyik résztvevője 4 éves volt, amikor édesanyja meghalt. Édesapja agresszív és alkoholista is volt, rendszeresen verte őt és húgát is. Most 3 súlyos betegsége van: leukémia, mellrák és nyirokcsomó-daganat.

A kutatást Vincent Felliti végezte, aki az ártalmas gyerekkori tapasztalatok (ACE) témakörét vizsgálja. Megkérte Reddinget, hogy töltsön ki egy tesztet, az ACE kérdéssort, ami 10 kategóriát tartalmaz, köztük a gyerekkori zaklatást és a csonka család miatti szorongást. A páciens minden alkalommal kap 1 pontot, amikor azt jelöli, tapasztalt már ilyet.

Azok, akiknél ez a szám 4 vagy több volt, kétszer akkora eséllyel lettek fiatalon szívbetegek. 7 vagy több pontnál pedig az esély erre háromszor akkora.

Felliti azt mondta, teljesen véletlenül került erre a területre, miközben egy tanulmányt végzett az elhízással kapcsolatban. 1984-ben volt egy túlsúlyos páciense, akinek a terápia közben 130 kilogrammot sikerült leadnia. Ezután azonban a munkahelyén molesztálták, így visszahízta a leadott súlyt. Később a nő elmondta, hogy nagyapja 11 és 21 éves kora között rendszeresen megerőszakolta. Felliti ekkor kezdett a traumás esetekkel foglalkozni – írja a Vice.

A kutatás igazolta, hogy a gyerekkori megrázkódtatásoknak nagy szerepük van a daganatos betegségekben és a korai halálozásokban. Az eredmények szerint más lelki betegségek, a kóros soványság és anorexia is hasonló betegségeket okozhat.

A tanulmány szerint a traumás esetek háromféle dolgot válthatnak ki az emberekben:

    A páciens utánozza látottakat, például maga is alkoholista lesz,    Az agyműködésre is hatással lévő krónikus változások léphetnek fel,    Génállományra és a génörökítés folyamtára is veszélyes lehet a szervezet reakciója.

Az eredményeket az atlantai járványügyi központ, és az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO is áttörésnek nevezte.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?A daganatos betegségek korai tüneteiLimfóma: az ötödik leggyakoribb daganattípusRovatok: ÉletmódTelepülés: VilágCímkék: életmód, gyermekkor, trauma, korai halálozás, daganat kialakulásaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »