Rakkába menekülhetett az Iszlám Állam vezetője

Lázadás tört ki az úgynevezett iszlamista rendőrség parancsnokának vezetésével Moszulban Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam (IÁ) vezetője ellen, aki állítólag a dzsihadisták szíriai bástyájába, Rakkába menekült át a terrorszervezet iraki fellegvárából – jelentette hétfőn az asz-Szumaríja pánarab televízió Ninive tartománybéli forrásokra hivatkozva.

A televízió úgy tudja: a felkelés élén a moszuli Abu Uszmán áll, akihez hű erők korábban az Iszlám Állam négy létesítményét is megtámadták. Al-Bagdadi felszólította a neki közvetlenül alárendelt elitegységeket, hogy törjék le a felkelést és öljék meg az iszlamista rendőrség hét vezetőjét.

A helyi források szerint a város káoszba süllyedt az Iszlám Állam egymással ellenséges egységeinek összecsapásai miatt.

Az asz-Szumaríja szerint az iszlamista rendőrség egyik járművéből hangosbemondón azt hirdették, hogy al-Bagdadi Rakkába szökött, feleségét pedig őrizetbe vették. A felkelők bejelentették: „al-Bagdadi moszuli uralma véget ért”.

Korábban a pánarab hírtelevízió közölte, hogy az Iszlám Állam vezetője túlélte a koalíciós erők légicsapását Moszulban.

Több tucat szélsőségessel végeztek

A rendelkezésekre álló értesülések szerint a dzsihadisták katonai parancsnokait szállító gépkocsikonvojt, amellyel al-Bagdadi is utazott, a Washington vezette szövetség harci repülőgépei vették tűz alá al-Gabat térségében. A bombázás több tucat szélsőségessel végzett, köztük Abu Músza al-Magribivel, az Iszlám Állam vezetőjének egyik közeli bajtársával is – közölte a televízió.

Egyéb részletet azonban nem közöltek, így nem tudni, hogy al-Bagdadi hogyan menekült meg a légicsapás elől.

Az al-Arabíja televízió arról számolt be, hogy az Iszlám Állam egy másik magas rangú tisztségviselőjével is végeztek. Az Ahmed Hattab néven azonosított férfi vezette a dzsihadisták biztonsági szolgálatát Moszul déli részében.

Sokan menekülhetnek Törökország felé

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) becslése szerint százezer iraki menekülhet az ostromlott Moszulból Szíria és Törökország területére.

A főbiztosság jelezte: 61 millió dollár (több mint 17 milliárd forint) pótlólagos segélyt szeretne összegyűjteni az ostrom nyomán keletkező költségek fedezésére. Ebből sátortáborokat hozna létre Irakban, Szíriában és Törökországban, valamint téli felszereléseket, kályhákat vásárolna az otthontalanná válók számára. Az UNHCR elmondta, hogy jelenleg 21 800 sátorral rendelkezik Irakban, amelyekben összesen 130 800 embert tudnak elszállásolni. „Eközben Szíria 90 ezer iraki menekült befogadására készül fel” – mutatott rá a szervezet.

A főbiztosság olyan tábort készít elő további iraki menekültek befogadására Szíriában, amelyben már jelenleg is 26 ezer honfitársuk él – egyesek immár 10 éve.

Az észak-iraki nagyváros ostroma nyomán egyes becslések szerint egymillióan válhatnak földönfutóvá Irakban, ahol jelenleg több mint 3 millióra teszik a belső menekültek számát. A jelenleg körülbelül 1,3 millió lakosú Moszulban már most is fogytán vannak a gyógyszerkészletek, és jelentősen megemelkedtek az élelmiszerárak.

Szárazföldi hadművelet

Haider al-Abádi iraki kormányfő hétfőre virradóra jelentette be a Moszul felszabadítását célzó szárazföldi hadművelet kezdetét. Az offenzívában nagyjából 60 ezer fegyveres vesz részt, köztük – az asz-Szumaríja szerint – a hadsereg katonáin kívül terrorelhárító egységek, szövetségi és helyi rendőrök, kurd harcosok (pesmergák), illetve egy síita milícia és a térségbeli szunnita törzsek fegyveresei is. Az előrenyomulást az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció légiereje támogatja.

A dzsihadista szervezet 2014 júniusában foglalta el az akkor kétmilliós Moszult, Irak második legnagyobb városát, ahol jelenleg is mintegy 1,3 millió ember él. Az iraki Ninive tartomány székhelyén becslések szerint több mint 6000 harcossal rendelkezik az Iszlám Állam.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »