Rakétákat vásárol az Egyesült Államoktól Litvánia

Litvánia mintegy 8 millió dollár (2,2 milliárd forint) értékben vásárol az Egyesült Államoktól Javelin típusú, vállról indítható, hordozható, infravörös önirányítású páncéltörő rakétarendszereket a hozzá tartozó rakétákkal – közölte kedden a baltikumi állam védelmi minisztériuma.

A litván védelmi tárca közleménye szerint a közepes hatótávolságú páncéltörő rakétarendszer beszerzése a Washington és Vilnius között 2001-ben létrejött és 2014-ben megújított kormányközi szerződés keretében történik. A fegyvervásárlási szerződés értéke mintegy 8 millió dollár, ugyanakkor a közleményben nem szerepel, hogy hány rakétát terveznek vásárolni ennek keretében.

A fegyverrendszert 2016-ban és 2017-ben szállítják le Litvániának – derül ki a közleményből.

Litvánia az idén a hazai össztermék (GDP) 1,5 százalékára emelte védelmi kiadásait. Vilnius emellett jóváhagyta, hogy az ilyen jellegű kiadásokat 2017-ben a GDP 1,75 százalékára emeljék. A litván védelmi minisztérium szerint 2018-ban a védelmi kiadások elérhetik a GDP 2 százalékát is, vagyis a NATO által a tagállamok számára előírt mértékű ráfordítást. Vilnius eddig nem költött ekkora összeget védelmi célokra, ugyanakkor stratégiai célkitűzésének tekinti ennek elérését.

A források jelentős részét fegyverzet- és haditechnikai beszerzésre kívánja fordítani a litván állam.

Rovatok: KülföldTelepülés: VilágCímkék: Litvánia, Egyesült Államok, rakéta, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »