Rakéta-atomtöltettel fog kísérletezni Észak-Korea?

Nem kizárt, hogy Észak-Korea egy ballisztikus rakétára szerelhető atomtöltettel hajtja végre következő kísérleti nukleáris robbantását – közölte hétfőn a dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője.

Mún Szang Gjun szóvivő egy újságírói kérdésre válaszolva beszélt erről, azt követően, hogy Pak Gun Hje dél-koreai államfő bejelentette: arra utaló jelek vannak, hogy Észak-Korea ötödik kísérleti atomrobbantására készül.

Phenjan legutóbb január 6-án végzett ilyen tesztet. Pak közlése szerint emberek és járművek mozgásait észlelték a szomszédos ország északkeleti részén lévő Punggye-ri nukleáris gyakorlóterepen, ahol Phenjan a korábbi nukleáris rakétakísérleteit végrehajtotta. A dél-koreai államfő arra figyelmeztetett, hogy Phenjanra még keményebb szankciók várnak, ha nem hagy fel az újabb provokációkkal.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt hónapban minden eddiginél szigorúbb szankciókat rendelt el Phenjannal szemben a januári kísérleti atomrobbantásra, illetve az egy hónappal későbbi, ballisztikus rakétával végzett műholdfellövésre válaszul.

Ennek ellenére Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a múlt hónapban arra utasította a fegyveres erőket, hogy mielőbb „folytassák a nukleáris robbantási kísérleteket az újonnan kifejlesztett nukleáris robbanófejekkel”. Az újabb tesztet várhatóan még az észak-koreai kormánypárt májusi kongresszusa előtt végrehajtják.

Phenjan múlt pénteken először tesztelt háromezer kilométeres hatótávolságú Musudan rakétát, ám a kísérlet nem volt sikeres. A Musudan képes nukleáris robbanófej hordozására, és elérhet akár az Egyesült Államokhoz tartozó guami támaszpontig is.

A dél-koreai külügyminiszter-helyettes hétfőn egy előadásában azt mondta: „haszontalan és önpusztító” az a phenjani erőfeszítés, amely a nép kizsákmányolása árán az atomfegyverprogram fejlesztésére irányul.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »