Rajoy: Törvény szerinti együttműködést kínálunk a katalánoknak

Rajoy: Törvény szerinti együttműködést kínálunk a katalánoknak

A spanyol kormány a törvény szerinti együttműködést kínál az alakuló katalán kabinetnek – mondta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján Madridban a katalán parlamenti választás másnapján. „Spanyolország kormánya együttműködését és legjobb szándékát akarja kínálni a konstruktív, nyitott és valódi párbeszédhez – mindig a törvények szerint – a kormánynak, amely Katalóniában alakul” – fogalmazott a politikus.

Mint mondta, a választás új kezdetet feltételez, lehetőséget ad egy új időszak megnyitására. „Bízom abban, hogy Katalóniában párbeszéden, és nem szembenálláson alapuló időszak kezdődik” – jegyezte meg.

Véleménye szerint a választáson egy plurális Katalónia rajzolódott ki, amelyet mindenkinek „tiszteletben tartania és óvnia kell”. A katalán társadalomban okozott törés nagyon súlyos, és időbe telik megjavítani, minden politikai szereplő számára ennek kell lennie az első számú kötelezettségnek – hangsúlyozta.

Mariano Rajoy kitért arra is, hogy bármelyik politikai erő is szerzi meg a többségi támogatást a katalán parlamentben, a létrejövő kormánynak alá kell vetnie magát a törvényeknek, anélkül ugyanis nem lehet megteremteni a biztonságot, anélkül nem térnek vissza az elvándorolt cégek, nem folytatható a munkahelyteremtés.

Hírdetés

A katalán választással kapcsolatban negatívumként említette, hogy nem szereztek elég mandátumot a változáshoz, és felhívta a figyelmet arra, hogy a függetlenségi pártok a korábbiakhoz képest veszítettek támogatottságukból. „Kevesebbet, mint amennyit szerettünk volna” – jegyezte meg.

A 2010-es választás után 76, 2012-ben 74, 2015-ben 72 mandátumot szereztek összesen a függetlenségi pártok, most pedig 70-et, és ugyanez a csökkenés tapasztalható a szavazatok vonatkozásában is – sorolta a kormányfő.

Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon az alkotmány 155-ös cikkének alkalmazása, Katalónia irányításának átvétele okozhatta-e a kormányzó Néppárt gyenge szereplését, a politikus kifejtette: a katalán választást olyan párt nyerte, amely támogatta a jogszabály alkalmazását, így nem gondolja, hogy a választók büntették volna őket ezért.

Beszélt arról is, hogy a 155-ös cikk alkalmazásában óvatosak voltak, és széles körű támogatással bírtak nemcsak Spanyolországban, de Európában is.

„Nekem azzal kell leülnöm, aki megnyerte a választást, és az Inés Arrimadas” – jelentette ki arra az újságírói kérdésre, hogy kész-e találkozni a leváltott katalán kormányfővel Spanyolországon kívül, ahogy azt Carles Puigdemont javasolta pénteken Brüsszelben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »