Ráhúznák az önkormányzatokra a klikes rendszert

Ráhúznák az önkormányzatokra a klikes rendszert

Olyan központokat hoznának létre, ahol koncentráltan elvégezhetők azok a feladatok, amelyeket ma a hivatalok látnak el, így megszűnne a polgármesterek önállósága, a települések többségén nem lenne hivatali ügyintézés, és rengeteg embert kellene elbocsátani – olvasható a Népszabadság szerdai cikkében.

Tízezer ember kerülne utcára, megszűnne a polgármesterek önállósága, a települések többségén nem lenne hivatali ügyintézés, ha a kormány a Hatékony helyi közigazgatás című stratégiai elemzés készítőinek javaslatai alapján a közoktatás mintájára centralizálná a közigazgatást – írja a Népszabadság. A lap beszámolója szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter február 15-én a parlamentben Hegedűs Lorántné jobbikos képviselő kérdésére tagadta, hogy a kormány az önkormányzati rendszer átalakítását tervezné. Lázár arról is szólt, hogy nem ismeri az átalakításról szóló dokumentum tartalmát. Ezt állították a Népszabadságnak az önkormányzati rendszer gazdájának számító Belügyminisztériumban is.

Korrupció és eladósodás

A tervezet készítői a kormány által favorizált ASP informatikai rendszerre építik javasolt változtatásaikat. A terv lényege, hogy olyan központokat hoznának létre, ahol koncentráltan elvégezhetők azok a feladatok, amelyeket ma a hivatalok látnak el. A változtatásokra a lap értesülései szerint azért van szükség, mert az önkormányzatok „korrupciós és eladósodási hajlama nem csökkent”. A dokumentum Pintér Sándort idézi, aki korábban úgy fogalmazott: „Ha az önkormányzatok magukat nem tudják eladósítani, akkor eladósítják a vállalataikat.”

A lap szerint nem téved, aki egyfajta „közigazgatási Klik” létrehozásának a tervét olvassa ki az iratból. A dokumentum azt javasolja, hogy „a helyi hivatalok feladatait fokozatosan adja át a kormányablakoknak, és kezdődjön el egy központi ügyintézési rendszer kiépítése. Mindezt azokkal a helyi hivatalokban dolgozó ügyintézőkkel végeztetnék el, akiket a központi ügyintézés bevezetésekor kirúgnának. Persze csak a választások után” – írja a Népszabadság.

Az önkormányzati szövetségek egyébként tiltakoznak a terv ellen. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének fideszes elnöke szerint a kormány által sokat hangoztatott önkormányzati eladósodást sem szabad fetisizálni. Schmidt úgy véli, nem indokolt a tervezetben szereplő centralizálás.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »