Ráhelyezték az új szarkofágot a csernobili atomerőmű sérült blokkjára

A mérnökök munkájának eredményeként a csernobili atomreaktort az 1986-os katasztrófa után 30 évvel szerencsésen lezárták – olvasható az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Twitter-oldalán.

Az új védelmi szerkezetet 327 méteren keresztül mozgatták, hogy le tudják fedni a reaktort. Az új szarkofág fő funkciója az, hogy korlátozza a radioaktív anyagot terjedését. A projekt szerint az új létesítmény várhatóan 100 éven át nyújt majd védelmet a radioaktív sugárzás ellen – adta hírül a Korrespondent.net.

A Csernobili atomerőművön a szarkofág elhelyezésének ceremóniáján részt vett Petro Porosenko ukrán államfő is.

A világ eddigi legsúlyosabb atomerőművi katasztrófája 1986. április 26-ra virradó éjszaka 1 óra 23 perckor következett be a Szovjetunióhoz tartozó Ukrán SZSZK területén, a Kijevtől kevesebb mint 100 kilométerre északra fekvő csernobili erőmű negyedik blokkjában egy kísérlet során. Vegyi és gázrobbanás következtében részben megsemmisült a reaktor aktív övezete, a levegőbe egyes adatok szerint radioaktív anyagok tonnái kerültek, és sugárfelhő borította be Európa nagy részét. A mintegy két hétig égő tűz miatt további veszélyes anyagok szabadultak fel. A baleset következtében egyes becslések alapján több százszor annyi radioaktív szennyeződés jutott a levegőbe, mint a második világháborúban Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák felrobbanása után.

A sérült blokk fölé akkor egy átmeneti vasbeton szarkofágot emeltek, amelynek állapota folyamatosan romlott, repedések keletkeztek rajta.

A hosszabb távú védelmet jelentő modern szarkofág építését a francia Novarka konszern végezte, a munkálatok 2011 áprilisában kezdődtek. A költségek fedezéséhez Ukrajna az elmúlt években jelentős támogatásokat kapott az Európai Uniótól, a Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól (EBRD), európai országoktól, továbbá Oroszországtól, az Egyesült Államoktól, Kanadától és Japántól is.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: csernobili tragédia, atomerőmű, ukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »