Rágalmazásért feljelentették a Netflixet

Rágalmazásért feljelentették a Netflixet

Egy 2000-ben elhunyt grafikust tüntetnek fel a megoldatlan bűntény elkövetőjeként.

Rágalmazásért feljelentették Svédországban a Netflix streamingszolgáltatót az 1986-ban merénylet áldozatává vált Olof Palme miniszterelnök feltételezett gyilkosáról szóló új sorozata, A valószínűtlen gyilkos miatt.

A 35 év után tavaly megoldatlanul lezárt hivatalos vizsgálat Stig Engströmöt, a Skandia biztosítótársaság 2000-ben elhunyt grafikusát nevezte meg a gyilkosság, a svéd történelem leghíresebb bűnügye fő gyanúsítottjaként, anélkül, hogy valaha is bebizonyosodott volna a bűnössége.

A meg nem nevezett személy által indított kereset azzal vádolja az amerikai óriáscéget, hogy a sorozat forgatókönyvében a közismert tényeket olyan „teljesen alaptalan” állításokkal egészítette ki, amelyek nem szerepelnek Thomas Pettersson újságíró a filmet megihlető oknyomozó könyvében, és ezzel egyértelmű rágalmazást követ el – közölték a svéd igazságügyi hatóságok.

Hírdetés

Olof Palmét 1986. február 28-án este lőtték agyon Stockholm belvárosában, miután kijött a feleségével, Lisbettel egy moziból, amely a biztosítótársaság székházához közel volt. A baloldali-liberális kormányfővel politikailag szemben álló Engström kezdettől tanúként szerepelt az ügyben, de hamar a bűntény egyik lehetséges gyanúsítottjává vált, mert számos szemtanú olyan személyleírást adott a menekülő gyilkosról, amely illett rá. A közelben dolgozó Engström maga sem tagadta, hogy ott volt a gyilkosság helyszínén, de azt mondta, hogy ő csak megpróbálta újraéleszteni az áldozatot.

A Netflix sorozata úgy ábrázolja Engströmöt, mint aki lelőtte a politikust, és hogy elterelje magáról a gyanút, úgy állította be magát a nyomozás során, mintha csak egy, az irodájából későn távozó szemtanú lett volna.

Az AFP francia hírügynökség szerint szerint a sorozat nagy nézettségnek örvend Svédországban, ugyanakkor sok kritikát is kivált. Engström második felesége, Margareta „személyes támadásnak” nevezte, hogy a sorozat azt sugallja, ő is gyilkosnak tartotta néhai férjét, ugyanakkor ő – mint mondta – nem szándékozik pert indítani a tartalomszolgáltató ellen.

A Netflix honlapján olvasható ajánló szerint „a sorozat bemutatja, hogy a férfi, aki állítása szerint pusztán szemtanúja volt Olof Palme svéd miniszterelnök meggyilkolásának, hogyan úszhatta meg a gyilkosságot”.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »