Rafila: a járvány kezelése érdekében vissza kell nyerni a lakosság bizalmát

Rafila: a járvány kezelése érdekében vissza kell nyerni a lakosság bizalmát

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter pénteken hangsúlyozta, vissza kell szerezni a lakosságnak a hatóságokba vetett bizalmát a Covid-világjárvány kezelése érdekében, mivel ennek hiánya „tragédiákhoz” vezet, tekintve, hogy betegek nagyon későn jelentkeznek az orvosnál.

A miniszter pénteken részt vett a Román Orvosi Akadémia által szervezett Covid-19: aktuális kérdések című kerekasztal-beszélgetésen.

Hírdetés

„Véleményem szerint a járvány hatékony kezelése érekében a legfontosabb az, hogy visszaszerezzük a lakosságnak egyrészt az egészségügyi hatóságokba, másrészt az állami hatóságokba vetett bizalmát. A bizalom hiánya tragédiákhoz vezet, mivel az emberek sok esetben nagyon későn mennek el orvoshoz, amikor a koronavírus-fertőzés érdemben való kezelésének lehetőségei már korlátozottak” – fejtette ki Rafila az online zajló megbeszélésen.

Hozzátette, a Román Orvosi Akadémia nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a lakosság visszanyerje bizalmát az egészségügyi alkalmazottakban, akik „az elmúlt két évben nagyon jól végezték munkájukat”, sőt, sokan „túl is hajszolták magukat”.

„Olyan időszakot élünk, amikor a nézettségért való küzdelem oda vezet, hogy a média hamis orvosi személyiségeket népszerűsít, akiknek nincs más céljuk, mint olyan híreket terjeszteni, amelyek a nézettség kedvéért ijesztegetik a lakosságot” – figyelmeztetett az egészségügyi miniszter.

Rafila rámutatott, hogy viszonylag rövid idő alatt sikerült létrehozni egy olyan rendszert a Covid-betegek számára, amelyben gyorsan jutnak diagnózishoz, felméréshez, kezeléshez. Az enyhébb tünetekkel rendelkező pácienseket a háziorvosok és a járóbeteg-központok látják el, és csak a súlyosabb esetek kerülnek kórházba, így az utóbbiakra nem nehezedik olyan nagy nyomás, mint a 4. hullámban. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »