Rafila: a Dél-Afrikából érkezõ romániai utazókat karantén alá helyezik

Rafila: a Dél-Afrikából érkezõ romániai utazókat karantén alá helyezik

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szombaton elmondta, hogy az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) által a SARS-CoV-2 új dél-afrikai törzsének, az Omicronnak megjelenésével összefüggésben hozott intézkedések között szerepel, hogy az említett területekről érkező román állampolgárokat 14 napra karantén alá helyezik, és akiknek a tesztje 10 nap után negatív lesz, azok kikerülhetnek a karanténból. A közegészégügyi hivatal azt is ellenőrizni fogja, hogy a koronavírusnak ez a változata Romániában is jelen van-e.

„A WHO figyelmeztetéseire való tekintettel Románia módosította intézkedéseit. Elfogadták a CNSU határozatát, amely összhangba hozza Romániát a több európai országban már meghozott intézkedésekkel, amelyek korlátozzák vagy betiltják az utazást. Az ezekről a területekről érkező romániai utazókat 14 napra karantén alá helyezik. A karanténból 10 nap múlva, negatív teszttel kerülhetnek ki. A vakcinázást és a közegészségügyi intézkedéseket valamennyi nemzetközi szervezet ajánlja. Nem tudjuk, hogy az új törzs hogyan fog fejlődni. Megpróbálunk olyan jogalkotási megoldást találni, amely mindenki számára világos keretet teremt, és bevezetésére akkor kerülhet sor, ha tartós növekedés tapasztalható. A részleteket az INSP (Országos Közegészségügyi Hatóság) szakértő kollégái fogják megállapítani” – magyarázta Alexandru Rafila a szombaton a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Az egészségügyi miniszter hozzátette, hogy az INSP ellenőrizni fogja, jelen van-e Romániában a koronavírus ezen új törzse .

Hírdetés

„Készülünk arra, hogy mi fog történni a következő időszakban. Nem zárhatjuk ki, hogy Romániában is előfordulhatnak ilyen esetek. Ezért az INSP a szekvenálást végző laboratóriumok hálózatával együtt a kórházakba felvett súlyos eseteket is aláveti ennek a szekvenálásnak, hogy kiderüljön, jelen vannak-e ezek a törzsek Romániában” – zárta Rafila.

Az Európai Bizottság pénteken azt javasolta, hogy az EU tagállamai aktiválják a „vészféket” az Afrikából és azokból az országokból való beutazás ellen, ahol az új koronavírus B.1.1529-es új változatát találták, hogy „korlátozzák a terjedését” – mondta Ursula von der Leyen, az EB elnöke, aki azt javasolja, függesszék fel az utazást minden érintett országból, és az ezekből az országokból visszatérő európai polgárokat „szigorú karanténba” helyezzék.

A Dél-Afrikában felfedezett új variánssal való fertőzöttséget Hongkongban, Izraelben – egy Malawiból hazatérő személynél – és Belgiumban – egy Egyiptomból hazatérő személynél – találtak.

Az Európai Bizottág azonban nem adta meg a korlátozások hatálya alá tartozó országok listáját. Az uniós tagállamok nagy része pedig nem foganatosította az ajánlást. (PSNews)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »