Rachid Kassim, a „távterrorista”

Rachid Kassim, a „távterrorista”

Tegyetek egy autóba gázpalackot, locsoljátok le benzinnel, parkoljatok le, aztán bumm! – üzente az egyik legveszélyesebb terrorista azoknak a nőknek, akik Párizsban akartak robbantani. A terrorelhárítók tehetetlenek.

Hiába göngyölítik fel egy-egy terrorcselekmény hátterét az európai titkosszolgálatok, a merényletek mögött újabban mindig feltűnik valaki, akivel nem tudnak mit kezdeni: Rachid Kassim neve egyre több bűn­ügyi aktában szerepel, és nagyon úgy néz ki, hogy a terrorista még jó ideig fejfájást fog okozni a tit­kos­szol­gálatoknak. A férfi fegyvere ugyanis egészen egyedülálló: a messzi távolból, a Telegram nevű internetes alkalmazáson keresztül ad ötleteket azoknak a magányos farkasoknak, akik merényletre készülnek európai célpontok ellen.

Ez a módszer pedig meglehetősen hatékony, ha emberéletek kioltásáról van szó. Június közepén a Párizstól ötven kilométerre fekvő Magnanville településen egy férfi halálra késelt egy francia rendőrparancsnokot, majd túszul ejtette és meggyilkolta annak feleségét – tette mindezt a gyermekük szeme láttára. Utólag kiderült: a gyilkos egyike annak a kétszáz feliratkozónak, akik Kassim titkosított Telegram-csatornáját követik. Egy hónap múlva újabb támadás borzolta a kedélyeket egész Európában: két iszlamista fiatal túszul ejtett öt embert az észak-franciaországi Rouen egyik elővárosa, Saint-Éti­enne-du-Rouvray templomában, majd az egyiküket, a 86 éves Jacques Hamel atyát megölték. Miután a túszejtőket lelőtték a rendőrök, gyorsan kiderült: mindkét fegyveres Kassim csatornájának olvasója volt, amely addigra már igen népszerűvé vált a radikalizált muzulmán fiatalok körében. Szeptember elején folytatódott a történet: a párizsi rendőrök gázpalackokkal telepakolt autót találtak a Notre-Dame közelében – mint később kiderült, négy nő arra készült, hogy felrobbantja a bombává alakított járművet. S bár ez esetben sikerült elkerülni a tragédiát, megint bebizonyosodott, hogy a támadást Rachid Kassim ihlette, aki egyenesen megüzente a merényletre készülő nőknek, hogyan tudnak házilag készíteni olyan eszközt, amellyel rengeteg emberéletet olthatnak ki. Ezután felgyorsultak az események a francia fővárosban: rövidesen három 15 év körüli gyerekre csapott le a rend­őrség, akik egymástól függetlenül terrortámadásra készültek békés polgárok ellen. Most már különösebben senkit sem lepett meg, hogy a fiatalok valamennyien Kassim titkosított csatornájának követői voltak. De ki is az a terrorista, aki ennyire hatékonyan tudja fanatizálni az európai muzulmán fiatalokat?

A 29 éves Rachid Kassim a franciaországi ­Roanne városában született, majd tanulmányai után felügyelőként kezdett dolgozni egy szociális központban. Gyerekekkel foglalkozott itt, otthon pedig a rapzenének élt. Először akkor tűnt fel a barátainak, hogy nincs minden rendben a fiatal rapperrel, amikor 2009-ben megjelentette első albumát, melynek egyik száma a Je suis un terrorist címet kapta. A ref­rén így hangzott: „Terrorista vagyok”. Mégsem törődtek komolyabban a férfi hóbortjával, így Kassim zavartalanul élte tovább a mindennapjait. Életében a döntő változást végül egy algériai utazás hozta el. Amikor 2011-ben hazatért Franciaországba, már mindenki látta rajta, hogy egészen új ember tért vissza: Kassim leszokott a dohányzásról, hosszú szakállat növesztett, a Korán megszállottja lett, a munkahelyén még egy szobát is igényelt, ahol napközben imádkozhat. A helyi muszlim fiatalokat próbálta rávenni, hogy vegyenek részt a dzsihádban, azt ígérve nekik, hogy amennyiben terrorcselekményt követnek el, egyenesen a paradicsomba jutnak.

Végül úgy döntött, hogy feleségével és gyerekeivel Egyiptomba költözik. A térségbeli felfordulásban gyorsan eljutott a terroristákhoz, majd az Iszlám Államnál kötött ki, ahol kulcsszerepet kapott a terrorkalifátus propagandagépezetének működtetésében. De más területen is megmutatta az egykori gyermekfelügyelő, hogy mire képes: egy videofelvételen lefejezett egy túszt.

Az Irakban vagy Szíriában élő terrorista azonban napjainkban sem nyugszik: szeptember végén Használati útmutató kis kémikusoknak címmel továbbított egy üzenetet, melyben a házilag elkészíthető pokolgépek gyártásáról értekezett. De még ennél is nagyobb pánikot keltett, amikor belga katonák – akiknek személyesen állította össze a névsorát – meggyilkolására szólította fel követőit. A belga főügyészség nagyon komoly fenyegetésnek minősítette a Kis parancs a belgiumi testvéreknek című üzenetet, és azonnal megtette a szükséges intézkedéseket a katonák biztonsága érdekében. A hatóságok ugyan azt állították, hogy a lista összeállításához nem volt szükség a belga katonaság beható ismeretére – hiszen a vezető beosztásban dolgozók neve elérhető az internetes és a közösségi oldalakon –, mégis minden fellelhető információt töröltettek az internetről a listán szereplő katonákról.

Kassimmal szemben azonban továbbra sem tudnak tenni semmit – még azt sem lehet tudni, hogy Irakban vagy Szíriában tartózkodik-e. Utasításait több százan követik, közülük vélhetően többen is Európában élnek. A több ezer kilométerről üzengető és véres merényletekre buzdító távterrorista sem­legesítése így azokra vár, akik végül rendet tesznek a Közel-Keleten.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »