Rábólintott a tankönyvtervezetre a képviselőház

Rábólintott a tankönyvtervezetre a képviselőház

Elfogadta a képviselőház a tankönyvtörvény-tervezetet, amely gyakorlatilag központosítja a kiadást, a minisztérium ugyanakkor már le is zárta az ez alapján meghirdetett pályázatát.
Elfogadta szerdán a képviselőház a Liviu Pop volt oktatási miniszter mandátuma alatt a kormány által kezdeményezett tankönyvtörvény-tervezetet, az ügyben ugyanakkor a szenátus a döntéshozó kamara. A Hotnews.ro hírportál emlékeztet: eleinte arról volt szó, hogy a leegyszerűsítés jegyében a tervezet tantárgyanként egyetlen kiadványt fog előírni, időközben azonban ez háromra bővült, miután Sorin Cîmpeanu, aki 2014–2015-ben vezette a tanügyi tárcát, módosító javaslatokat nyújtott be.

A képviselőház 175 támogató és 82 ellenző vokssal, illetve 4 tartózkodással fogadta el a kezdeményezést.

Hírdetés

A tervezet első cikkelye szerint a jogszabály a közoktatásban használatos „alaptankönyv” (manual şcolar de bază) ügyéről rendelkezik, ez a kifejezés azonban sem a 2011-es tanügyi törvényben, sem más oktatási jogszabályban nem szerepel. A tervezet a papíralapú, az interaktív digitális és a PDF-formátumú tankönyvekre is kitér.

A dokumentum alapján a szerzőknek az általuk kidolgozott tankönyvek kéziratával az oktatási minisztériumnál kell pályázniuk, amely tudományos és pedagógiai szempontból is kiértékeli ezeket.

A szaktárca eddig könyvkiadók, illetve a digitális kiadványokat forgalmazó cégek számára hirdetett licitet, szerzők egyénileg nem jelentkezhettek. A tervezet arra is kitér, hogy a nyertes, majd engedélyezett tankönyvek elérhetőek lesznek a www.manuale.edu.ro honlapon. Amint arról beszámoltunk, még mielőtt a plénum szavazhatott volna róla, az oktatási minisztérium nemcsak nekilátott, de le is zárta tankönyvpályázatát, amelyre tájékoztatásuk szerint közel 150 kiadvány érkezett be. A szaktárca az 1–6. osztályos tankönyvekre hirdetett licitet, holott az első osztályosok számára például alig négy éve állítottak össze új kiadványokat az új tanterv alapján.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »