Rábólintott a GVH az Europark megvételére

Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal, hogy a Magyar Posta befektetési alapja közvetlen, és rajta keresztül a Diófa Alapkezelő Zrt. közvetett, egyedüli irányítást szerezzen az Europark bevásárlóközpontot birtokló Euro-Mall Ingatlanbefektetési Kft. felett.

Már biztos, hogy a kispesti Europark a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alapjához kerül, ahhoz, amelyet az FHB Jelzálogbank tulajdonában álló Diófa Alapkezelő Zrt. kezel. Az FHB-ban résztulajdonos a magyar állam, de szintén meghatározó tulajdonosa a kormányhoz közeli üzletembernek számító Lantos Csaba és az Index kiadóját is birtokló Spéder Zoltán.

A pláza megszerzése sokmilliárdos bizniszt jelent: a bevásárlóközpont elkészültekor, 1997-ben 3,5 milliárdba került, 85-90 százalékát bérbe adják, és heti 125 ezer ember látogatja. Az üzemeltető cég évente 300-400 millió forint profitot termel.

Engedélyezte a hatóság

Az áprilisban beharangozott adásvételhez már csak a GVH ámenje hiányzott, most az is megérkezett. A hatóság erről szóló tájékoztatójában kiemelte, hogy a társaság irányítása alá kerülő Euro-Mall ingatlan-bérbeadási tevékenységet végez, bevétele pedig kizárólag az Europark üzlethelyiségeinek kiadásából származik. Bérbeadással ugyan az FHB irányítása alá tartozó vállalkozások is foglalkoznak, viszont ezeknek az Euro-Mall-lal együtt is alacsony a piaci részesedése. Emiatt döntött úgy a GVH, hogy a tranzakció nem hátrányos azokra a versenytársakra nézve, akik szintén bérbeadással foglalkoznak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »