Rabok legyünk vagy szabadok?

“Kérdés, hogy a legmagasabb szintű diplomáciai sallerek, amelyeket most már az Orbán-kormány és különösképp Szijjártó Péter külügyminiszter napi szinten alkalmaz, visszaütnek-e a hétköznapok világában. Vajon eszébe jut-e például az osztrák rendőrnek éjszakai közúti igazoltatás alkalmával, amikor a magyar kamionosok papírjait ellenőrzi, hogy ezek a büszke budapesti politikusok milyen magas lóról kezdik szólongatni a (régi és az új) osztrák kancellárt. Meg úgy általában mindenkit, aki kritikára ragadtatja magát. „Teljesen fölöslegesen”, jegyezte meg az osztrákok lepofozása után legutóbb Szijjártó Péter, akinek harcostársai néhány nappal korábban az amerikai külpolitikát csuklóztatták, a plakátjaikon Brüsszelt kóstolgatják.” (…)

Rab László, Népszabadság

Rab László, Népszabadság

“Magas lóról szólongatás”, lepofozás?

Christian Kern osztrák kancellár: „Illúzió azt gondolni, hogy a menekültekkel kapcsolatos kérdéskörben a problémát el lehet tüntetni azáltal, hogy az államot egy vezérelvre (Führer princip) épülő állammá változtatjuk, ahogy azt Orbán teszi.”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter válasza: „Illúzió volt azt gondolni, hogy az osztrák kancellárváltás kultúraváltást hoz az osztrák belpolitikában, mély csalódást okoz Christian Kern keddi kijelentése.” Szijjártó Péter emlékeztetett az előző osztrák kormányfő, Werner Faymann kijelentésére is, aki tavaly szeptemberben azt mondta: „Menekülteket úgy vonatra tenni, hogy azt hiszik, teljesen máshova mennek, kontinensünk történelmének legsötétebb fejezeteit idézi.”

Amerikai “külpolitika”(?) csuklóztatása?

Bill Clinton egy kampánybeszédében azt mondta: a lengyelek és a magyarok az Egyesült Államoknak és a hidegháborúnak köszönhetik szabadságukat, most mégis elegük lett a demokráciából, és tekintélyelvű diktatúrát akarnak. Az Egyesült Államok volt elnöke kijelentette: Lengyelország és Magyarország most úgy döntött, hogy a demokráciával túl sok a baj, ezért Putyin-féle vezetést akar.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint senki, még Bill Clinton volt amerikai elnök sem engedheti meg magának, hogy sértegesse a magyar embereket. Szijjártó Péter közleményében közölte, hogy Magyarország szabadságát a magyar emberek harcolták ki, magyarok tízezrei adták életüket a szabadságáért.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »