Quaestor-vezér: Modern koncepciós per áldozatai vagyunk

Koncepciós perről, és a cégvagyon elherdálásáról beszélt Tarsoly Csaba a bíróságon. A Quaestor-vezér a bíróságon ártatlanságát hangoztatta. A 753 rendbeli bűncselekménnyel vádolt cégvezető úgy véli: az állami szervek vele akarják elvitetni az ügyet, hogy végül ne kelljen kárpótlást fizetni. A tárgyalás előtt károsultak tüntettek a bíróság előtt. Harmincezer ember veszíthetett a Quaestor-csődön.

Quaestor-károsultak gyülekeztek a bíróság épülete előtt csütörtök reggel. Három hónap után folytatódott a volt brókercég bűnszervezetben elkövetett csalással, sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolt vezetőinek büntetőpere.

Az iratanyag, a bizonyítékok és egyéb dokumentumok terjedelmét jelzi, hogy az ügyészségnek egy külön informatikai szoftvert kellett készíttetnie ahhoz, hogy azt egyáltalán rendszerezni lehessen. Az előzetes letartóztatásban lévő Tarsoly Csaba és a harmadrendű vádlott, illetve a védőik éppen erre hivataloztak, amikor a tárgyalás megkezdése előtt azt sérelmezték, hogy a büntetés-végrehajtási intézetben tapasztalható körülmények egyszerűen lehetetlenné teszik az iratanyag megismerését.

„Nekem is van egy laptopom. Rá is írtam, hogy laptop1, laptop2. Ez egy ilyen kockás füzet, amit ki tudok hajtani és laptopként viselkedik, és ebbe rögzítem az összes anyagot, amit a négy terrabyte-nyi anyagról valamilyen úton-módon össze tudok szedni” – mondta Tarsoly Csaba.

A bíró jelezte: a büntetőeljárási szabályokat valóban nem ilyen hatalmas iratanyagú perekre szabták, ám úgy ítélte meg, hogy mindent megtettek azért, hogy a védelem felkészülhessen a perre. „Immár a BVOP parancsnokáig kúszott ez a történet. Tehát gyakorlatilag a törvényszék, amit lehet az ügy érdekében, én azt gondolom akár az iratok, akár az informatika, akár pedig a másod-harmadrendű vagy az első- és harmadrendű vádlott irattanulmányozása érdekében megtett és meg is fog tenni” – közölte Idzigné Novák Csilla tanácsvezető bíró.

A panaszok kétórás feldolgozása után tehette meg vallomását Tarsoly Csaba. A volt Quaestor-vezért ezúttal is ártatlanságát hangoztatta. „Nem menekítettünk ki, menekítettem vagyont az elmúlt 25 évben sem legális, sem illegális módon. Nincsenek eltitkolt magyarországi vagy külföldi, strómanok által kezelt és-vagy birtokolt offshore-cégeink, külföldi, hazai bankszámláink, készpénzünk, műkincseink, ingó- és ingatlanvagyonunk. Magánrepülőm, helikopterem és jachtom sincs” – sorolta az első rendű vádlott.

Másfél órás védekezésében Tarsoly Csaba azt hangoztatta, ha nem kerül előzetesbe, akkor megmenthette volna a céget, így viszont elherdálják a cégvagyont hatalomhoz közeli körök. „Minden vádlott-társammal egyre inkább azt érezzük: egy modern koncepciós pernek vagyunk a főszereplői és egyben szenvedő felei. Mi lehet a cél a Quaestor-üggyel kapcsolatban? A zajló büntetőügyben mindenáron be kell bizonyítani a bűnösségünket. Miért? Mert akkor nem kell az állami szereplők évtizedes mulasztásai, törvényszegései miatt senkinek egy fillér kárpótlást kifizetni” – mondta Tarsoly Csaba.

A vád szerint a Quaestor-ügy tizenegy vádlottja több mint harmincezer embert károsított meg, a jegybanki vizsgálat szerint a brókercég 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt. A bűnszervezetet irányító Tarsoly Csabát 753 rendbeli cselekménnyel vádolja az ügyészség, amelyek  alapján 5-től 25 évig terjedő fegyház szabható ki rá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »