Quaestor-botrány: menthetők lettek volna az ügyfelek

Quaestor-botrány: menthetők lettek volna az ügyfelek

Ismét a jegybank előtt tüntettek a Quaestor károsultjai, miután a Magyar Nemzet megírta, hogy a brókerház számláján a 3 évvel ezelőtti bedőlésekor volt annyi pénz, hogy kifizessék a kisbefektetőket. A Jobbik azt ígérte, hogy az MNB-t is bevonná a kártalanításba, amiért nem ellenőrizték megfelelően a brókercégeket – erről megállapodást is kötöttek a károsultakkal.

„Vissza a pénzünk!”

Ismét a Magyar Nemzeti Bank előtt tüntettek a Quaestor-károsultak. A molinókkal, a jegybank elnököt rabosító bábuval és megafonnal érkezett demonstrálók felelősségre vonást és kártalanítást követeltek. A brókercég 2015-ös bedőlése után, több ezer ügyfélnek ragadt bent a pénze. Az ügyészségi vád szerint azért, mert a cég vezetői fiktív papírokkal kereskedtek és több tízmilliárdot sikkasztottak el.

A Magyar Nemzet cikke szerint a Quaestor számláin lett volna pénz a kisbefektetők kártalanításához, a cégnek pedig azt ígérte a kormányzat, hogyha a külügyminisztérium kimenekítheti a csaknem négymilliárdos vagyonát a Quaestorból, akkor megmentik a céget. A Szijjártó Péter vezette tárcához tartozó Nemzeti Kereskedőházak pénzét még időben engedték kivenni, a céget viszont nem mentették meg, a kisbefektetők pénz nélkül maradtak.

Hírdetés

Tarsoly Csaba, a cégcsoport elnöke előzetes letartóztatásban van, az ügy pedig már a bíróság előtt.

A károsultak közössége együttműködési nyilatkozatot írt alá a Jobbikkal. A dokumentum szerint a szervezet vállalja a károsultakkal és a többi civilszervezettel való kapcsolattartást a brókerbotrányok rendezése érdekében, továbbá új kárrendezési törvényt dolgoznának ki. Az ellenzéki párt frakcióvezetője szerint a Quaestor megmaradt ingatlanvagyonából ki lehetne fizetni a károsultakat, a felelőssége miatt pedig a nemzeti bankot is bevonná a kártalanításba.

„Tekintettel arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem a megfelelő gondossággal és szakmaisággal látta el a pénzügyi felügyeleti tevékenységet, és ugyanúgy előtte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, aki korábban a pénzügyi felügyeletért felelős volt, nem a megfelelő gondossággal ellenőrizte a csaló brókercégeket, ezért lehetett 15 éven keresztül ellopni az emberek pénzét, ezért kerülhetett sor a több mint 300 milliárd forintos károkozásra a csaló brókercégek részéről, ezért magának az Magyar Nemzeti Banknak kell helytállnia” – fogalmazott Volner János.

Az LMP a tőkepiaci felügyeleti törvényt is felülvizsgálná. Szél Bernadett szerint a Quaestor-csalás összefonódik a kormánypártok politikusaival. „Plusz van itt egy olyan helyzet, ami miatt ’97-ig vissza kell menni, és ez a tőkepiaci felügyeleti törvénynek a hiányossága. Emiatt tudnak rendszeresen brókerbotrányok történni ebben az országban, mert nem elég mély és hathatós az ellenőrzés. A Fidesz alatt ez még gyöngébbé vált, én ezt elismerem, de én azt vállaltam, hogy a ’97-es tőkepiaci felügyeleti törvényt is felülvizsgáljuk, és olyan ellenőrző mechanizmusokat építünk be a rendszerbe, hogy ez a csúfság soha többet senkivel ne fordulhasson elő – reagált a pártvezető.

A Fővárosi Főügyészség közleményben a 2016-os vádiratra hivatkozik, azt írják, a cégcsoport a vizsgált időszakban már fizetésképtelen volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »