Putyinnal kiegyezett, Brüsszelt zsarolja Erdogan

Putyinnal kiegyezett, Brüsszelt zsarolja Erdogan

Újraindul a gázszállítási együttműködés Törökország és Oroszország között, miután a két állam rendezte viszonyát az elnökök szentpétervári csúcstalálkozóján. Miközben az oroszokkal folyamatosan javul, az EU-val egyre inkább romlik a törökök viszonya, Ankara most éppen a menekültügyi egyezség felrúgásával zsarolja Brüsszelt.

Újra egy asztalnál az orosz és a török vezetés: Recep Tayyip Erdogan szentpétervári látogatása helyreállította a kétoldalú kapcsolatokat, így ismét beindulnak a közös üzleti vállalkozások.

„A rombolás nagyon gyorsan megy. Építeni sokkal bonyolultabb dolog. De most mindketten készen állunk az építő jellegű munkára” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A két ország viszonya tavaly november végén romlott meg, miután a török légierő a szír határnál légtérsértésre hivatkozva lelőtt egy orosz bombázót. Moszkva ezután gazdasági és vízumszankciókat vezetett be Ankara ellen, Törökország pedig leállította a Török Áramlat gázvezeték fejlesztését. A szankciók azóta megszűntek, és most újraindul a gázszállítási együttműködés is: a tervek szerint a Török Áramlat vezetéknek két ága lesz, az egyik a török kereslet kielégítésére, a másik pedig az európai gázszállítások lebonyolítására.

„Tervek egész soráról egyeztünk meg kormányzati szinten, köztük középtávú orosz–török együttműködési tervekről a gazdaság, kereskedelem, technológia és kultúra terén 2016 és 2019 között” – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Miközben az oroszokkal javul, az EU-val egyre inkább romlik a törökök viszonya. Ankarát bosszantja, hogy Brüsszelt és a Nyugatot sokkal jobban aggasztják a júliusi puccskísérlet utáni megtorlások és tisztogatások, mint a török kormány elleni támadás.

„Ha a Nyugat elveszíti Törökországot, az a saját hibái miatt lesz, nem Ankara és Moszkva, Peking vagy az iszlám világ jó viszonya miatt. Az EU hibázott Ukrajnában, és most nem tudják ezt helyrehozni. Sajnos az EU komoly hibákat követ el. Megbuktak a török puccskísérlet utáni teszten is” – mondta Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter.

A tisztogatási hullám miatt több nyugat-európai uniós ország is bírálja Törökországot, az osztrákok pedig egyenesen azt mondják: le kell állítani a csatlakozási tárgyalásokat. A törökök most válaszul a menekültügyi egyezség felrúgásával zsarolják az EU-t.

„Álláspontunk szilárd. Ha az EU nem ad meg egy pontos határidőt a török vízumkötelesség eltörléséhez, nem fogjuk betartani a menekültek visszafogadásáról szóló egyezséget. Egyesek szerint ez fenyegetőzés, de mi nem fenyegetőzünk, nem zsarolunk senkit. Akik szerint ez fenyegetőzés vagy zsarolás, azoknak meg kellene nézniük, miket mondtak egyes EU-tisztviselők. Akkor megtudnák, mit jelentenek ezek a szavak” – fogalmazott Omar Celik török EU-ügyi miniszter.

Az osztrák kancellár később finomított. Bár amellett kitart, hogy Törökországot nem szabad beengedni az unióba, a biztonsági kérdésekben fontosnak tartja az együttműködést Ankarával.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »