Putyinista propaganda keseríti az ukránok életét

Putyinista propaganda keseríti az ukránok életét

Orosz propagandát kell nézniük a kelet-ukrajnaiaknak, mert a Moszkva-barát felkelők folyamatosan zavarják a tévéadást, így a helyiek csak putyinista csatornákat tudnak nézni. A kijevi vezetésnek pedig egyelőre nincs pénze a rommá lőtt donyecki tévétorony újjáépítésére.

Az ukrajnai hibrid hadviselés legújabb eleme, avagy az oroszok már a tévében vannak. Az ország keleti részére nemcsak katonákat telepített Moszkva: azt is Vlagyimir Putyin dönti el, mit nézhetnek az ott élő ukránok.

„Egyetlen ukrán csatorna sincs, még olyan sincs, ami rossz minőségben jön be, vagy aminek legalább hangja van” – panaszkodott egy kelet-ukrajnai nyugdíjas.

Bár a területet az ukrán kormányerők tartják ellenőrzés alatt, a televíziós sugárzást a Moszkva-barát felkelők irányítják a frontvonal túloldaláról. A  készülékekből így egész nap árad az orosz propaganda, egy Putyin-beszédről legfeljebb egy moszkvai katonai parádéra lehet átkapcsolni. Az ukrán adást folyamatosan zavarják a felkelők.

„Természetesen próbálnak bezavarni, lőnek az antennákra és az adótornyokra, és ha nem teszünk semmit, egyszerűen elveszítjük ezeket az embereket ideológiai szempontból, ahogy a régiót is, és nem fogjuk tudni információs szinten visszaintegrálni a térséget Ukrajnába” – mondta Tatjana Popova helyettes ukrán információs miniszter.

A kijevi vezetés tervei szerint helyreállítja a 2014-ben rommá lőtt donyecki tévétornyot – ehhez azonban egyelőre a nyugati anyagi segítség ellenére sincs elég pénze.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »