Putyin válaszlépéseket ígér

Putyin válaszlépéseket ígér

Oroszország válaszlépéseket tesz az Egyesült Államok Európába tervezett rakétapajzsa ellen – jelentette ki az orosz elnök Athénban. Vlagyimir Putyin a Romániába telepített rakétákkal kapcsolatban közölte: országa biztosítani fogja saját védelmét is, és ugyanígy tesz Lengyelország esetében is. Moszkva szerint az európai rakétapajzs fenyegetést jelent Oroszország biztonságára, míg Washington szerint a rendszer az Egyesült Államok és Európa védelmét szolgálja.

Nem hagyja válasz nélkül Oroszország az Egyesült Államok Romániába telepített rakétapajzsát. A védelmi rendszert Washington május elején aktiválta, ezt azonban Moszkva biztonsági fenyegetésnek értékeli.

„Tegnap Romániában még nem tudták, milyen a kereszttűzben lenni, mi pedig ma arra kényszerülünk, hogy lépéseket tegyünk a biztonságunk érdekében. Meg kell ismételjem, ezek válaszlépések. Nem mi tesszük meg az első lépéseket. És ugyanez lesz a helyzet Lengyelországgal is. Megvárjuk, hogy először Lengyelország intézkedjen. Mi nem kezdünk akciót, nem. Semmilyen akciót nem indítunk, egészen addig, amíg rakétákat nem látunk a szomszédságunkban” – jelentette ki Putyin, de nem részletezte az említett akciók jellegét.

Az orosz elnök a krími helyzetet úgy kommentálta: a kérdés már lezárt, a krími lakosok 2014-ben döntést hoztak, Oroszország pedig nem hajlandó senkivel tárgyalni ez ügyben.

A görög miniszterelnök támogatásáról biztosította Oroszországot, és kijelentette: készek közvetíteni az Európai Unió és Moszkva között. „A fegyverkezés, a hidegháborús eszközök és a szankciók ördögi köre nem vezet sehova. A megoldás a párbeszéd” – tette hozzá Alekszisz Ciprasz.

Az Európai Unió 2014-ben, a Krím félsziget orosz elcsatolása miatt hozott szankciókat Oroszország ellen. A tagállamok közül Görögország Moszkva egyik legnagyobb támogatójának számít.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »