Putyin: teljesen ki kell takarítani a dzsihadistákat Szíriából

Teljesen meg kell tisztítani Szíriát a radikális erőktől, miután az erőszakos cselekmények alábbhagytak az országban – hangoztatta az orosz elnök szombaton a szíriai helyzetről Isztambulban tartott török-orosz-francia-német csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón.

Vlagyimir Putyin ugyanakkor elégedettségének adott hangot amiatt, hogy „Szíria nagy része megtisztult a radikálisoktól és az konfliktus sújtotta ország lépésről lépésre a béke irányába tart”.

Hangsúlyozta: a 2011 márciusa tartó szíriai polgárháború megoldását csak diplomáciai úton lehet elérni.

Recep Tayyip Erdogan török államfő az esemény házigazdájaként az orosz elnök mellett Angela Merkel német kancellárt és Emmanuel Macron francia elnököt fogadta Isztambulban. A találkozón részt vett Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja is.

A csúcstalálkozó fő céljául a szíriai polgárháború katonai megoldása helyett a politikai megoldás előmozdítását tűzték ki.

Hírdetés

Merkel az ENSZ-keretekben bízik

A szíriai polgárháború politikai megoldását az ENSZ keretein belül kell megtalálni – jelentette ki a német kancellár szombaton a szíriai helyzetről Isztambulban tartott török-orosz-francia-német csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón.

Angela Merkel egyúttal a folyamat későbbi állomására utalva jelezte: Szíriában olyan választásokra lesz szükség, amelyen „az ország népének egésze” leadhatja szavazatát.

A német kancellárral szemben a damaszkuszi vezetés ellenzi, hogy egy ENSZ által javasolt delegáció is része legyen az új szíriai alaptörvényt összeállító alkotmányozó bizottságnak. Eddig az ellenzéki és a kormányküldöttség összetételéről sikerült megállapodni – közölte múlt szerdán Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja, aki szombaton jelen volt az isztambuli csúcstalálkozón.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »