Putyin szóba hozta a magyar–román határ felülvizsgálatát

Alaposan ráijesztett a románokra Vlagyimir Putyin orosz elnök a Bloomberg hírügynökségnek adott pénteki interjújában – írja a Főtér.ro. A magyar–román határ felülvizsgálatát pedzegető kijelentését hüledezve fogadták a vezető román médiumok.

A már említett interjú – mely az orosz elnöki hivatal honlapjára is felkerült – során a téma éppen a II. világháborús határok felülvizsgálata miatt a Kuril-szigetek ügye volt, amiről már több évtizedes területi vita zajlik Oroszország és Japán között, ami Vlagyimir Putyin és Abe Sinzó japán elnök vlagyivosztoki megbeszélésének is tárgyát képezte, a szigetekről az oroszok ugyanis nem hajlandók lemondani. Ezt követte a Bloomberg interjúja, mikor is a riporter tréfálkozva szóba hozta Oroszország Európába ékelt kalinyingrádi területeit is:

„Félretéve a viccet, ha valaki felül akarja vizsgálni a második világháború kimenetelét, akkor tárgyalhatunk. De akkor nem csupán Kalinyingrádról kell tárgyalnunk, hanem Németország keleti részéről, az egykor Lengyelország részét képező Lvov városáról, és így tovább. És ott van a listán Magyarország és Románia is”– válaszolt a tőle megszokott komolysággal az orosz elnök. Hozzátette: Kalinyingrád ügye Pandóra szelencéjét nyitná ki – írja a portál.

Ez az odaszúrás talán nem volt véletlen: az amerikaiak az orosz fenyegetésre hivatkozva rakétavédelmi rendszereket kezdtek telepíteni Európában az elmúlt időszakban, és ebben Románia az Egyesült Államok egyik partnere és célállomása. Nem beszélve arról, hogy sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok már megkezdte a törökországi incirliki légibázison tárolt atomfegyvereinek Romániába szállítását a júliusi török puccs miatt instabillá vált politikai helyzet miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »