Putyin szíriai villámlátogatáson jelentette be csapatai hazarendelését

Putyin szíriai villámlátogatáson jelentette be csapatai hazarendelését

Vlagyimir Putyin orosz elnök ma kora délelőtt az orosz védelmi miniszter társaságában egy szíriai orosz katonai repülőtéren rövid megbeszélést folytatott Bassár el-Ászád szíriai elnökkel, bejelentette az arab ország megsegítésére érkezett orosz katonai egységek hazarendelését, majd továbbutazott Egyiptomba, ahol Muhámmád ’Ábd el-Fattáh esz-Szíszi elnökkel tanácskozik. Egyiptom az elmúlt években harci helikoptereket, repülőgépeket és más harcászati eszközöket vásárolt Oroszországtól. Az orosz és az egyiptomi elnök ma a katonai, gazdasági és a politikai együttműködés megerősítéséről folytat megbeszélést – jelenti a SANA Szíriai Arab Hírügynökség és orosz hírforrásokra hivatkozva az izraeli Jediot Áháronot.

Az Iszlám Állam és más dzsihadista terrorszervezetek fölötti közeli győzelem örömére előbb Bassár el-Ászád szíriai elnök tett villámlátogatást egy hónappal ezelőtt Vlagyimir Putyin orosz elnök szocsi nyaralójában, majd néhány órával ezelőtt a szíriai elnök vendégeskedett El-Ászádnál. Putyin mai szíriai villámlátogatására a földközi-tengerparti Latakijja város közelében, a 2015-ben létesített H’mejmim orosz katonai repülőtéren került sor. Putyint a repülőtér parancsnoka köszöntötte, jelentést tett neki, majd Bassár el-Ászád elnök fogott vele kezet. Az orosz elnök ezután beszédet mondott a fölsorakozott katonai alakulatok előtt.

A kölcsönös gratulációkon kívül a találkozó legfontosabb történése az volt, hogy az orosz elnök parancsot adott a szíriai kormánycsapatokat győzelemhez segítő orosz katonák többségének hazatérésére. Azért csak a többségének, mert az érvényes szíriai-orosz államközi egyezmény értelmében orosz szárazföldi, haditengerészeti, a légierő fegyverzete és katonái továbbra is az arab országban maradnak.

Hírdetés

A légitámaszponton megejtett Putyin – El-Ászád találkozó után az orosz elnök hangsúlyozta, hogy Moszkva az iszlamista terroristák fölött Szíriában aratott győzelem (ami valójában nem végleges, mert például Damaszkusz egyes kerületeiben a dzsihadisták még ellenállást tanúsítanak – J. K.) után is fenntartja magának a Tartusz földközi-tengerparti kikötővárosban kiépített hadikikötőjét és az attól nem messze levő, szintén tengerparti Latakijja város környékén levő H’mejmim katonai repülőteret. Az orosz elnök egyben azt is közölte a szíriai kollégájával, hogy Oroszország mostantól együtt kíván működni Iránnal és Törökországgal a szíriai szilárd és tartós béke megteremtése érdekében. Ez utóbbi viszont azt is jelenti, hogy Moszkva – Izraellel ellentétben – nem ellenzi az iráni katonák további jelenlétét Szíriában.

A H’mejmim légitámaszpontról Vlagyimir Putyin és Szergej Sojgu védelmi miniszter tovább folytatta útját Egyiptomba, ahol megbeszélést folytatnak Muhámmád ’Ábd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfővel Oroszország és Egyiptom egyre szorosabbá váló katonai, gazdasági és politikai kapcsolatáról.

Az izraeli Jediot Áháronot ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy Moszkva és Kairó nemrégiben megegyezett abban is, hogy az oroszok két, kizárólag békés célokat szolgáló atomkohót építenek az észak-afrikai arab országban.

El-Kudszi – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »