Putyin szerint kár lenne elkapkodni az afganisztáni tálib kormány elismerését

A tálibokkal együtt kell működni, de nem kell elsietni a hivatalos elismerésüket – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Független Államok Közössége (FÁK) vezetőinek pénteki virtuális csúcstalálkozóján.

Putyin sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a tálibok által felállított ideiglenes kormány nem képviseli az afgán társadalom teljes palettáját. Ugyanakkor rámutatott, hogy az afgán hatalom általános választások megtartását helyezte kilátásba, és igyekszik újraindítani az államirányítás intézményeinek normális munkáját. Az orosz vezető kilátásba helyezte, hogy a FÁK-államok figyelemmel fogják kísérni a tálib ígéretek valóra váltását, és támogatni fogják az afgánközi megbékélés folyamatát.

Kétségét fejezte ki aziránt, hogy az afgán gazdaság válsága közepette a tálibok le tudnának mondani a kábítószer-kereskedelemről, mint jövedelemforrásról. Közölte, hogy továbbra is Afganisztánból származik az ópiátok (az ópium és származékai) 90 százaléka a világpiacon.

Felhívta a figyelmet, hogy az olyan terrorszervezetek, mint az Iszlám Állam (IÁ), az Üzbegisztán Iszlamista Mozgalma, a Dzsamaát Anszarullah, az al-Kaida és mások a FÁK-országok határai közelében összpontosítják az erőiket, és igyekeznek kiterjeszteni befolyásukat. Putyin szerint egyedül az IÁ-nak mintegy kétezer fegyverese van Afganisztánban.

"A terroristák igyekeznek bejutni a közösség területére, egyebek között menekültnek álcázva magukat" – mondta az orosz elnök.

Nyugtalanítónak nevezte azokat a kockázatokat, amelyeket az afganisztáni állapotok jelenthetnek a közép-ázsiai helyzetre és a FÁK-országok számára.

Hírdetés

Szerdán egyébként az orosz fővárosban megtartják a "moszkvai formátumú" Afganisztán-tárgyalások következő fordulóját, amelyre meghívást kaptak a tálibok képviselői is. A TASZSZ pénteki közlése szerint Putyin nem készül fogadni a radikális iszlamista mozgalom képviselőit.

Az úgynevezett "moszkvai formátum" 2017-ben jött létre a különmegbízotti szintű hatoldalú – orosz-afgán-kínai-pakisztáni-iráni-indiai – konzultációs mechanizmus alapján.

Alekszandr Sztyernyik, az orosz külügyminisztérium FÁK-országokkal foglalkozó harmadik osztályának vezetője egy pénteki moszkvai szaktanácskozáson "veszélyesnek" nevezte azt a nyomást, amelyet az Egyesült Államok Oroszország közép-ázsiai szövetségeseire gyakorol annak érdekében, hogy a terrorizmus elleni harc ürügyén katonai és hírszerzési jelenlétet hozzon létre a területükön.

"Ez kategorikusan elfogadhatatlan mind a közép-ázsiai államok, mind pedig Oroszország, Kína és Irán számára" – mondta az orosz diplomata.

Sztyernyik szerint az amerikaiak a közép-ázsiaiak háta mögé bújva rájuk irányítanák a tálibok és a radikális szélsőséges mozgalmak válaszcsapásait.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »