Putyin: rosszabb lenne a helyzet Afganisztánban az amerikai katonai jelenlét nélkül

Putyin: rosszabb lenne a helyzet Afganisztánban az amerikai katonai jelenlét nélkül

Az amerikai csapatok jelenléte nélkül Afganisztánban sokkal rosszabb lenne a helyzet – ismerte el Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn.

Putyin a szövetségi törvényhozás két házának vezetőségével tartott találkozóján beszélt egyebek mellett a közép-ázsiai ország biztonsági körülményeiről. “Valóban súlyosbodott (a terrorfenyegetés Afganisztánban), ez így igaz, és csak rosszabbodik. Amennyiben azonban nem lenne ott az Egyesült Államok, valószínű, még rosszabb lenne” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy bár Moszkva és Washington “viszonya nem egyszerű, tárgyilagosan kell megítélni” az afgán helyzetet.
   

Putyin mindemellett megjegyezte, hogy Afganisztán Tádzsikisztánnal és Üzbegisztánnal közös határát gyakorlatilag teljes hosszában tálib szélsőségesek uralják, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet megjelenése pedig csak tovább rontja a helyzetet.
   

Az orosz elnök elmondta, hétfőn telefonon beszélt a türkmenisztáni kollegájával, aki felidézte neki terveit, miszerint gázvezetéket építtetne Afganisztán területén keresztül Pakisztán és India irányába. A türkmén elnök Oroszországot is meghívta, vegyen részt a projektben.
   

Egyes projekteket valóban megvalósítanak, méghozzá sikeresen, köztük a türkmének. Meg kell azonban vizsgálni, hogy mennyire megvalósíthatóak a gázvezetékhez hasonló tervek – mondta Putyin.
   

Az orosz államfő szót ejtett a külföldi ügynöknek minősített sajtóorgánumokról rendelkező törvényről is, amelyen szerinte még lehet csiszolni funkciója fenntartása mellett. Leszögezte: a szabályozás keretében nem korlátozzák a polgári szabadságjogokat.
   

Putyin egyben felvetette, figyelmesen elemezzék ki, hogy milyen tevékenységet folytatnak külföldi vállalatoknak a közösségi hálózatokon az orosz elnökválasztási kampány idején. Az orosz államfő nem pontosította milyen vállalatokra vonatkozna ez a megfigyelés. “Semmi esetre sem szabad korlátoznunk az internet szabadságát, de figyelemmel kell kísérnünk, hogyan viselkednek bizonyos vállalatok az interneten, a közösségi hálózatokban, s milyen mértékű összefonódásuk a belpolitikai életünkkel” – tette hozzá.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »