Putyin: Oroszországgal, mint a gonosz birodalmával riogatják az amerikai választókat

Oroszország abban érdekelt, hogy Ukrajna reményteljes és stabil partner legyen, és kész bármilyen kétoldalú érintkezés folytatására Kijevvel, ha az a konfliktus megoldásához vezet – jelentette ki szombaton Biskekben újságírók előtt az orosz elnök.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

„Azt szeretnénk, hogy Ukrajna független, önálló, gazdaságilag és minden más szempontból erős államként fejlődjék”” – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin a kirgiz fővárosban. Az orosz elnök biztosított arról, hogy Oroszország bármi tőle telhetőt meg fog tenni ennek érdekében, de egyoldalúan ezeket a célokat nem lehet elérni.

Putyin szerint az ukrajnai vezetésnek, így Petro Porosenko államfőnek saját magának kell megtennie a megfelelő lépéseket – módosítani az alkotmányt, aláírni az amnesztiatörvényt és módosítani a választási törvényt. „Mi nem írhatjuk alá az ukrán elnök helyett az amnesztiatörvényt, nem fogadhatunk el választási törvényt, mi általában szinte semmit sem tehetünk. Ezt az ukrán nép és a képviselői tehetik meg. Amit mi tehetünk – megteremteni a tárgyalási folyamat feltételeit, valamint közvetítőként és garantáló félként részt venni benne”- hangsúlyozta Vlagyimir Putyin.

Hozzátette: Moszkva ezt az ukrán partnerek megegyező szándéka esetén kész megtenni. Szíriával kapcsolatban Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy mind Oroszországban, mint az Egyesült Államokban megvan a szíriai béke megteremtésére irányuló szándék, de a feleknek tisztességesen kell egymáshoz viszonyulniuk és közös célokra kell törekedniük. „Abból indulok ki, hogy mindketten a békére törekszünk Szíriában, közös feladat a nemzetközi terrorizmus elleni harc. Nem kétséges, hogy ezt világszerte megértik, így amerikai partnereink is, akik előtt nehéz feladat áll: az ellenzék és a terroristák szétválasztása. Szeretném azonban, ha tisztességesek lennénk egymással, és csak ebben az esetben haladhatunk előre a közös célok elérése felé” – jelentette ki az elnök.

Putyin azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy az Oroszországról kialakított kedvezőtlen képpel kívánja manipulálni az amerikai választók közvéleményét. „Meglátásunk szerint az úgynevezett gonosz birodalmának a képét igyekeznek visszaállítani, amellyel a lakosokat ijesztgetik” – tette hozzá. Arra a kérdésre válaszolva, hogy melyik jelöltet – a demokrata párti Hillary Clintont vagy a republikánus Donald Trumpt – hajlandó támogatni Oroszország, Putyin nem kívánt állást foglalni, csak annyit mondott, hogy „bármely országban bárkit támogatunk, aki jószomszédi és partneri kapcsolatra törekszik velünk”.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »