Putyin mégsem utazik Párizsba

Az orosz elnök bizonytalan időre elhalasztotta jövő hétre tervezett párizsi látogatását, miután Francois Hollande francia államfő közölte: ha úgy dönt is, hogy találkozzanak Vlagyimir Putyin magánjellegű látogatása alkalmával, akkor is csak Szíriáról hajlandó tárgyalni, és más programban nem akar részt venni vele. Közben újabb aleppói orosz légitámadásokról érkeztek jelentések.

Vlagyimir Putyin lemondta a jövő hétre tervezett párizsi látogatását, és megvárja, amíg Francois Hollande francia államfő talál erre új, számára alkalmas időpontot – erősítette meg kedden Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a párizsi út elhalasztásával kapcsolatos hírügynökségi értesüléseket.

“Az elnök úgy döntött, hogy lemondja október 19-re tervezett látogatását” – mondta moszkvai sajtótájékoztatóján Peszkov. Kifejtette, hogy az elnöki találkozón kívül más párizsi rendezvényeket is terveztek, ezek egy orosz kulturális és vallási központ, illetve kiállítások megnyitásához kapcsolódtak, de “sajnos, kikerültek a programból”, ezért Putyin úgy döntött, hogy lemondja párizsi útját.

Peszkov újságírók kérdésére válaszolva közölte: a francia féltől kell megtudakolni, hogy miért “estek ki” a programból ezek a rendezvények. Putyin megvárja, amíg elérkezik Hollande számára az alkalmas pillanat, és ha ismét napirendre kerül a kérdés, újra fontolóra veszi a párizsi utat – mondta a szóvivő.

Hollande kedden az Európa Tanács strasbourgi ülésén mondott beszédében hangsúlyozta: létfontosságú az oroszokkal folytatott párbeszéd, de csak akkor van értelme, ha a tárgyalás hangneme “őszinte és határozott”.

“Kész vagyok találkozni Putyinnal, ha a béke előmozdításáról akar beszélgetni” – tette hozzá a francia államfő.

Francois Hollande korábban közölte: ha úgy dönt is, hogy találkozik Putyinnal magánjellegű látogatása alkalmával, akkor is csak Szíriáról hajlandó tárgyalni, és más programban nem akar részt venni vele. Hollande szerint Aleppó bombázásával az orosz légierő segíti Bassár el-Aszadot a háborús bűncselekmények elkövetésében.

A Nyugat és Oroszország közötti diplomáciai konfliktus szombat este érte el csúcspontját, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsában Moszkva úgy döntött, hogy megvétózza az aleppói tűzszünetre vonatkozó francia határozatjavaslatot, amelyet a testület 15 tagjából 11 támogatott.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter hétfőn közölte: “Amennyiben a köztársasági elnök úgy dönt, hogy jön az orosz elnök, az nem a pompáról fog szólni, hanem az igazság megmondásáról, és arról, hogy kiutat találjunk abból, ami most ott (Szíriában) történik, és megértessük Oroszországgal, hogy veszélyes útra tér”.

Az október 19-re tervezett kétoldalú csúcstalálkozó létrejötte már vasárnap megkérdőjeleződött, miután Hollande a francia TMC tévécsatornának kijelentette: “Felteszem a kérdést magamnak, hogy hasznos lesz-e a találkozó? El tudjuk-e érni, hogy (Putyin) ne tegye azt, amit a szíriai rezsimmel együtt tesz, vagyis azt, hogy támogatja a rezsim légierejét, amely Aleppó lakosságát bombázza?” Hollande hangot adott meggyőződésének, hogy az Aleppóban történtek háborús bűncselekménynek minősülhetnek. “És azoknak, akik hasonló cselekedeteket követnek el, felelniük kell majd egyebek között a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt” – szögezte le.

A francia külügyminiszter viszont hangsúlyozta, hogy a Szíria miatti “mély nézeteltérés” ellenére Oroszország “partnerország, nem ellenfél” és a párizsi látogatáson egy ukrajnai csúcstalálkozóra is sor kerülhet.

Rovatok: KülföldTelepülés: FranciaországCímkék: Vlagyimir Putyin, Oroszország, Franciaország, diplomácia, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »