Putyin gratulált Lukasenka győzelméhez, Čaputová elítélte a tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakot

Táviratban gratulált Vlagyimir Putyin orosz államfő Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek az újraválasztásához – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

A BelTa fehérorosz hírügynökség szerint Lukasenkának elsőként Hszi Csin-ping kínai elnök gratulált és jókívánságait fejezte ki Kszim-Zsomart Tokajev kazah államfő is. A kínai államfő Putyinhoz hasonlóan állást foglalt az együttműködés és a két ország közötti stratégiai partnerség erősítése mellett.

Hírdetés

Zuzana Čaputová államfő elítélte a fehéroroszországi elnökválasztás eredménye ellen tüntető belarusz állampolgárokkal szemben alkalmazott erőszakot. A TASR hírügynökséget Martin Strižinec elnöki szóvivő tájékoztatta hétfőn, hozzátéve: az elnök asszonyt aggasztja a fehéroroszországi helyzet.

Čaputová szerint a belarusz állampolgárok azért vonultak az utcára, hogy szabadon kifejezzék a véleményüket.

„Minden körülmények között tiszteletben kell tartani a demokrácia alapelveit, az emberi jogokat, ebben a konkrét esetben a szabad gyülekezés jogát és a szólásszabadságot” – figyelmeztetett az államfő. A fehéroroszországi elnökválasztás eredményét sokak szerint manipulálták.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »