Putyin elnök látogatást tett a felújított Auróra cirkálón

Putyin elnök látogatást tett a felújított Auróra cirkálón

Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin meglátogatta az Auróra cirkálót, amely visszatért a szentpétervári kikötő egyik dokkjába.
Az elnök megtekintette a felső fedélzetet és a rádió kabint.
Az Auróra nagyjavításon volt a kronstadti hadikikötőben. A hajót 2014 szeptemberében adtak vissza orosz haditengerészetnek.

A felújítási munkálatok becsült költsége mintegy 840 millió rubel (kb  13200000 $).

A cirkáló hajótestét teljesen kicseréalték, ellátták házi tűzoltó rendszerrel és 52 új videó megfigyelő kamerát helyeztek el a fedélzetén, amelyek gyakorlatilag kizárják az észrevétlen behatolást a hajóra.

Az Auróra egyik legnépszerűbb turisztikai látnivaló Szentpéterváron. A hadihajót 1903-ban helyezték hadrendbe, és több mint 100.000 tengeri mérföldet tett meg, ugyanakkor végigharcolt három háborút.
A szovjet néppel a bolsevikok elhitették, hogy az Auróra ágyúinak tüzére  kezdődött a liberális felkelés 1917 október 25-én (Nagy Októberi szocialista Forradalom), holott a II. Miklós cárhoz hű erők a lázadókat lőtték.
A cirkáló súlyosan megsérült Leningrád blokádjánál (ma Szentpétervár) 1941-1945 között.
A hajó megjavították és és 1948-tól kikötve állt a mai helyén.

1956 előtt, az Auróra volt a képzési helye a Nakhimov haditengerészeti iskolának, mely Szentpéterváron található.
A hadihajóra kitűzték 1992-ben a Szent András zászlót, mely azt jelenti, hogy az Auróra az orosz haditengerészet első számú hajója.

© Mikhail Klimentyev / orosz elnöki sajtó-szolgálat / TASS

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »