Putyin: bizonyos washingtoni erők igyekeznek aláásni a Trumppal való találkozó sikerét

Putyin: bizonyos washingtoni erők igyekeznek aláásni a Trumppal való találkozó sikerét

Az orosz nagykövetek moszkvai értekezletén mondott beszédében Putyin úgy értékelte első találkozóját Trumppal, hogy az „hasznos megállapodásokat eredményezett”.

„Meglátjuk persze, hogyan alakul a helyzet a továbbiakban, különös tekintettel arra, hogy bizonyos erők az Egyesült Államokban azon fáradoznak, hogy gyengítsék és helytelenítsék a helsinki találkozó eredményeit”

– tette hozzá.

Áll a bál az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban egyre nagyobb konfliktust okoz Trump és Putyin találkozója. Az egész közélet felháborodott, a sajtó nagy része nekiesett Trumpnak, többek között azzal kritizálva őt, hogy átengedte az irányítást Putyinnak. Az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás kérdésére adott válasza miatt pedig valósággal szétszedik az amerikai elnököt, aki már maga is belekavarodott saját mondandójába. A CNN fehér házi tudósítója a Twitteren posztolt egy képet, melyen állítólag Trump sajtótájékoztatóra készült jegyzete látható, amire az elnök saját kezével a 2016-os elnökválasztás kapcsán azt írta: „nem volt összejátszás”. Közben az amerikai kongresszus kikérné Trump tolmácsának jegyzeteit, hogy pontosan kiderüljön, miről beszélt, és miben állapodott meg Putyinnal.

Az orosz államfő szerint az orosz-amerikai viszony rendezésének befolyásos ellenzői azon fáradoznak, hogy saját oroszellenes álláspontjukat úgymond „bevéssék” az amerikaiakba, s eközben saját belpolitikai érdekeik oltárán könnyelműen feláldozzák a két ország kapcsolatait.

Hírdetés

„Természetesen naiv lenne feltételezni, hogy az évek óta felgyülemlett problémákat néhány óra alatt meg lehet oldani, de erre nem is számított senki, ugyanakkor úgy vélem, elindultunk a pozitív változásokhoz vezető úton”

– fogalmazott Putyin, aki egyetértett abban Trumppal, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok rendkívül rossz állapotban vannak, több tekintetben még annál is rosszabb helyzetben, mint a hidegháború alatt voltak.

Putyin mindemellett hangsúlyozta: országa kész a kölcsönösen előnyös, egyenrangú alapon folytatott párbeszédre az Egyesült Államokkal.

„A legnagyobb atomhatalmakként különös felelősséggel tartozunk a stratégiai stabilitás és biztonság szavatolásáért”

– jelentette ki az orosz elnök.

Jól zajlott a világ talán két legfontosabb emberének találkozója

Egyaránt pozitív mérleget vont Helsinkiben hétfőn tartott csúcstalálkozójukról Vlagyimir Putyin orosz államfő és Donald Trump amerikai elnök. Vlagyimir Putyin szerint nem sikerült ugyan minden problémát megoldani, de – mint fogalmazott – a kezdeti lépést megtették. Donald Trump “termékeny és konstruktív párbeszédről” beszélt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »