Putyin: állami szinten Oroszország sohasem törné fel Hillary Clinton levelezését

Nem az orosz kormány áll az amerikai Demokrata Párt Országos Bizottsága szerverének feltörése mögött, aminek következtében napvilágra került több tízezer elektronikus levél – jelentette ki a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórum üzleti konferencián tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnök a Bloomberg amerikai hírügynökségnek adott, pénteken közzétett interjújában.

Egyes feltételezések szerint Oroszország áll amögött, hogy a Wikileaks kiszivárogtató portál július közepén a Demokrata Párt szerveréből ellopott több ezer levelet hozott nyilvánosságra. A dokumentumok tanúsága szerint a párt akadályozta Bernie Sanders elnökjelölt-aspiráns kampányát, hogy Hillary Clinton lehessen a demokraták elnökjelöltje. Vlagyimir Putyin a Bloombergnek nyilatkozva kijelentette: nem tudja, ki áll a hackertámadás mögött, de “a lényeg az, hogy (a levelek) tartalmát nyilvánosságra hozták”. 

“Számít az egyáltalán, hogy ki törte fel az adatokat?”

tette fel a kérdést az orosz államfő. Úgy fogalmazott: nem szabad a nyilvánosság figyelmét elterelni a probléma lényegéről az elkövetők utáni kutatással kapcsolatos “apróságokkal”.  Emellett ismételten hangsúlyozta, hogy

“állami szinten Oroszország sohasem csinál ilyet”. 

Hillary Clinton demokrata elnökjelölt korábban kijelentette, hogy az orosz hírszerzés hajtotta végre a pártja elleni kibertámadást. Egyes amerikai tisztviselők szerint Moszkva befolyásolni akarja az amerikai elnökválasztást.  Az orosz elnök elutasította ezeket az állításokat a Bloombergnek adott interjúban. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »