Putin megfenyegette Európát, amenyiben amerikai rakétákat helyez el a saját területén

Putin megfenyegette Európát, amenyiben amerikai rakétákat helyez el a saját területén

Vladimír Putin orosz elnök ma atom válaszcsapás lehetőségével fenyegette meg  az európai országokat, amennyiben hozzájárulnak ahhoz, hogy Amerika rakétákat helyezzen el a területükön, ha Washington visszalép az 1987-es INF rakétafegyverkezési szerződéstől.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel való találkozóját követően Putin azt mondta, hogy ha Amerika új rakétákat küld Európába, Moszkva hasonlóan fog válaszolni.

Donald Trump döntését, miszerint felmondja a közép- és rövidtávú hadászati rakéták felszámolásáról szóló szerződést (INF), John Bolton, a Fehér ház biztonságpolitikai tanácsadója közölte Moszkvával a napokban. A lépést azzal indokolta, hogy Oroszország állítólag megsérti a szerződést. Moszkva visszautasítja Washington feltételezéseit, és a lehetséges következményekkel fenyeget.

Hírdetés

„Európa veszélynek teszi ki magát Oroszország lehetséges válaszcsapásával szemben, amennyiben egyet fog érteni az amerikai rakéták saját területén való elhelyezésével.“ Idézte az állami TASS hírügynökség Putint. Ha ez megtörténik, az elnök elmondása szerint Oroszországtól hasonló lépésre lehet számítani.

Putin szerint Amerika semmilyen bizonyítékokkal nem állt elő azzal kapcsolatban, hogy Oroszország megsértené az INF megállapodást. „Ők maguk viszont ezt teszik“, jelentette ki az orosz államfő. Elmondása szerint az amerikai kongresszus már jóváhagyta az új közép- és rövid hatótávolságú rakéták fejlesztésére szánt pénzcsomagot.

ČTK

Nyitókép: webnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »