Püspöki szentmisét mutattak be a betegek világnapja alkalmából Szatmárnémetiben

Püspöki szentmisét mutattak be a betegek világnapja alkalmából Szatmárnémetiben

Schönberger Jenő megyéspüspök február 11-én szentmisét mutatott be a betegek világnapjához kapcsolódva a Krisztus Mennybemenetele-székesegyházban. A Szatmári Római Katolikus Püspökség kórházpasztorációs irodája által előkészített misére idén is sokan érkeztek az egyházmegye különböző részeiből.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„1858. február 11-én megjelent a Boldogságos Szűzanya Lourdes-ban, Bernadettnek; július 16-áig összesen tizennyolc alkalommal. Szent II. János Pál pápa 1992-ben kérte, hogy február 11-ét a betegek világnapjává nyilvánítsák, hogy Isten népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek és segítse a szenvedés megértését. Isten nem hagy magunkra bennünket, a szenvedésben is velünk van. Aki még nem szenvedett, majd megtapasztalja, de aki már igen, az tudja: nagyot tett velünk az Úr akkor is, amikor szenvedni engedett és akkor is, amikor meggyógyított” – mondta bevezetőjében Schönberger Jenő, „Krisztus kereszthordozásában munkatársaknak” nevezve a betegeket.

A homíliájában a jelen kor emberének életéről és üdvösségkereséséről elmélkedett a püspök. „A Boldogságos Szűzanya üzenete Lourdes-ban a bűnbánat és az engesztelés szükségességéről szólt. De Jézus is ezzel kezdte nyilvános működését: tartsatok bűnbánatot, mert elközelgett az Isten országa. Miért jut el olyan nehezen hozzánk ez az üzenet? Talán mert elfelejtettünk személyes életet élni. A mai ember valamilyen virtuális világban él. Körülvesznek minket a hírek, azt gondoljuk, hogy egy tájékozott embernek tudnia kell, mi történik ugyanabban az órában Londonban, Párizsban, Budapesten, Bukarestben és Washingtonban. Hírözönben élünk és minden hírről értesülni akarunk. Azonban alig tudunk az élet valóságáról. Isten teremtette a világmindenséget, amely értünk van. Ez a világ csoda, és benne a legnagyobb csoda az ember, amelynek nem az a célja, hogy minden hírről tudjon, hanem hogy megnyerje Isten országát, hogy eljusson mennyei Atyánkhoz, aki örök életet kínál. Sok ember meg sem hallja a felhívást, miszerint tartsunk bűnbánatot. Elfelejtettünk élni! A Boldogságos Szűzanya föl akar ébreszteni bennünket. De ahhoz, hogy felébredjünk, csendre van szükségünk. Ma mindenhonnan zaj árad felénk, pedig Isten szavát nem lehet másképpen meghallani, csak ha elcsendesedünk.”

A betegség is felébreszti az embert a valóságra, mondta Schönberger Jenő. „Ebben a modern világban néha jól jön az, ha az embert meglátogatja a betegség, mert akkor rádöbben arra, hogy mi valójában az élet. Nem lesznek többé fontosak a hírek, az események, amelyeket a televízió, a média ont ránk, hanem elővesszük az imakönyvet, a rózsafüzért és elkezdünk imádkozni. Minél súlyosabb a betegség, annál inkább zavarnak minket a külső történések. Nem akarunk már tudni róluk, mert egyvalamiről szeretnénk csak tudni, Istenről. Amikor betegek vagyunk, felértékelődik az a személy is, aki meglátogat – és ugyanúgy bennünk is fel kell hogy értékelődjön az a személy, aki beteg. Ő csoda, Isten csodája.”

A szentmise végén Pfeifer Melany, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum 10. osztályos tanulója elmondta Sík Sándor Ketten a mesterrel című versét, majd a jelenlévők közösen elvégezték a teljes búcsú elnyeréséhez szükséges, előírt imákat. A megerősítő kegyelemi állapotban térhettek haza a betegek és idősek, erőt merítve terheik további hordozásához.

A betegek világnapjához kapcsolódva az egyházmegye esperességeiben, több helyen is szentmisét mutattak be.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Püspökség

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »